Pred dnevi smo poklicali KUHARJA DAVIDA SKOKA, ki ima svojo znano restavracijo v Istri (če smo malo zlobni - malo proč od hiše, ki si jo je kupil za počitek naš župan kar pa z zgodbo nima nobene zveze...) in bo 5.9. kuhal za tiste, ki bodo plačali 110 evrov za pojedino Dolge mize, ki jo družno organizirata občina /Rakovec in Zavod za turizem in kulturo/Malovrh. Dialog je tekel takole:
Trma: LAHKO ŠE POVESTE KOLIKO STANE VAŠE GOSTOVANJE V KRANJU?
Skoko: TO PA JE NEUMNO VPRAŠANJE....
Trma: ZAKAJ?
Skoko: KER VAM NE BOM POVEDAL
Napaka, gospod Skoko, napaka. Vaše gostovanje pri Dolgi mizi ima ceno in moral nam jo je zaupati PLAČNIK OZIROMA NJEGOV URADNI ZASTOPNIK - KLEMEN MALOVRH, DIREKTOR ZAVODA ZA TURIZEM IN KULTURO: /dobesedni odgovor/
*kako prispeva k zmanjševanju ogljičnega odtisa "najem" kuharja, ki se pripelje 220 km ?
V kolikor sprašujete o gostujočem chefu Davidu Skoku prevoz do Kranja definitivno ne prispeva k zniževanju ogljičnega odtisa, vendar pa bo pripravljal jedi z nizkim ogljičnim odtisom
LOGIČNO? PRETEKLA LETA SO ZA SOLATO NA DOLGI MIZI KUHARJI MORALI RAČUNATI KILOMETRE PREVOZA ZARADI OGLJIČNEGA ODTISA, ZDAJ UVAŽAMO HRVAŠKO KUHALNICO 220 KM DALEČ...IN JO SEVEDA PLAČAMO PA ČEPRAV JE TO "NEUMNO VPRAŠANJE" IZ NAŠEGA DENARJA: /KLEMENA MALOVRHA SMO VPRAŠALI, ČE DRŽI INFORMACIJA O 7000 EVRIH PLAČILA, POJASNIL JE TAKOLE - zopet dobesedno:
*koliko stane kuhanje hrvaškega kuharja?/dobili smo informacijo, da je celoten strošek 7000 evrov - kakšen dejansko je?/
.... dejansko pa 500€ kuhanje in prihod + 720€ obroki + strošek spanja (med 50 in 100€).
NA PRST TOREJ KAKIH 1300 EVROV.... + NEPRECENLJIVO PRIZNANJE O OGLJIČNEM ODTISU, A ŠE LANI JE MATJAŽ RAKOVEC, NAJSLABŠI ŽUPAN MESTNIH OBČIN SLOVENIJE ZA 2024, TRDIL TOLE:
S ponosom vam sporočamo, da je Kranj nosilec naziva Evropska destinacija odličnosti 2023. Med dogodki, ki so prispevali k temu prestižnemu priznanju, je Kranjska dolga miza, ki smo jo pripravili že lani in predlani. S tem edinstvenim dogodkom želimo okrepiti trajnostno kranjsko gastronomijo, s poudarkom na lokalni proizvodnji, kratkih dobavnih verigah in samozadostnosti. Zato bodo poleg kuharjev in natakarjev tokrat v ospredju tudi posamezni kmetje iz Kranja in okolice, saj temeljijo uspešne kulinarične zgodbe prav na sestavinah iz našega neposrednega okolja. Posebno pozornost bomo namenili tudi omejevanju uporabe plastike za enkratno uporabo in zmanjšanju količine zavržene hrane. Tudi letos bomo izračunali ogljični odtis celotnega dogodka.
Lani sta se takole ovekovečila župan in milozvočna dama slovenske estrade - ona je zaračunala za nekaj pesmi jurčka, fotografi pa še enega, da so vse to lepo posneli...Pisalo se je leto 2023!
Začelo pa se je leta 2021 takole....dobrodelnost in kajpak ogljični odtis o katerem je misli razpredala Lučka Kajfež Bogataj.... danes bi morda zardela ob izplenu 2024!?
A seveda se časi spreminjajo, gurmani ali dobrojedci ne poznajo omejitev. Saj je lokalna hrana fajn zadeva, a ...
Če smo prej brali traktate in hvalnice lokalni hrani ipd., letos pridejo na vrsto tudi morske vsebine hrvaškega morja in preverjeno lahko zapišemo: izvrstne so...A KAJ IMA TO ZVEZE Z DOSEDANJIM POSLANSTVOM LOKALNE HRANE?
Dobrodelnost je izginila z županovega vabila, reveži ne dobijo nič....le kdo je kriv?
Mednarodno kulinarično raziskovanje? Spodobi se za občino kjer je župan - glej naslov iz revije Metropolitan - vagabund /Fokui, Colorado Springs, Atene etc. etc./ in gurman....O tem do zdaj ni bilo duha in ne sluha pri Dolgi mizi...a čas gre naprej, župan pa je (vsaj) pred njim, kajne?
Hrvaški kuhar pa bo prevozil kakih 500 km. Bodo tudi njemu merili ogljični odtis in njegovim morskim predjedem? Kdo ve....
SE VIDIMO 5.7.2024 NA VOVKOVEM VRTU! DOBRODELNOSTI OČITNO NE BO VEČ, OGLJIČNI ODTIS BOMO MERILI IN SEVEDA OSTAJA ŠE ENA UGANKA: LANI JE PELA HELENA BLAGNE, LETOS PRIDE .... TAYLOR S. ?