Svetovni splet je nemerljiv, nedeljiv, neosvojljiv in ... plačljiv? Slovenski mediji so se odločili za skupen nastop, spletne vsebine bo treba plačati. Med njimi tudi edini gorenjski časopis? Pa ga bom res plačal? Da bi zvedel, kako so (posredno ali neposredno) njegovo vsebino plačali župani iz proračunov, da bi se videli v lepši podobi? Da bi goltal Kranjčanko in Kranjski glas in podobne bolj ali manj "poštirkane" medije in za to še plačal? Dnevniki so vsaj aktualni (če so), nagnusnost pristranskih pljuvalnikov kjer se vedno izpostavlja le ene in iste (politični, osebni in drugi kriteriji so vidni iz letala) pa je tako ali tako le stranski izdelek "spletomanije".

Trma ne bo plačljiva. Bo zastonj čeprav "se zaston še maček ne....". To je res. Ampak: Trma ne sme biti niti pljuvalnik, niti plačan zmerjalnik, niti naročen likalnik resnice. Je preprosto taka kot je: z vsem dobrim in slabim, ki še prideta. Kajti trenutno je to delo enega človeka in tako tudi subjektivno odvisna. Zato je razvoj Trme seveda pogojen na čisto drugačen način: če bo brana in sprejeta, bo obstala. V duhu obljub o tem, da sposobni najdejo tržno nišo in preživijo.

Trma je v enem samem mesecu nakazala, da lahko obstane in ostane. Manjka pa nam še vse: cilji so še povsem nedefinirani, nejasni, megleni. Se pa stvari dogajajo in o Kranju smo dali že veliko novega in svežega. Pa bomo še - verjetno nas bo vse več, ker se nadejamo sodelovanja. Tudi stikov z nami ne bo manjkalo. Pa dovolj obljub! Trmarjenje pomeni tudi dejstvo, da te kdo ne pogleda, da te kdo celo sovraži, da te kdo.... to so človeške reakcije. Razumeti jih je treba in sprejeti. Trma je tudi sproščanje vsega, kar se v človeku nabere in zato ne bo nikdar "trmasta resnica" monopol ali celo last tistega, ki jo piše, objavlja. Tega sem se naučil v 30 letih novinarstva: preprosto ne gre. Zato je vsak stavek tudi subjektiven.

Kje so rezerve, kje skrite možnosti, kje pasti in kje - dobiček? Trma bo prinesla tudi komercialno plat kjer bomo skušali o Kranju tudi po tej plati povedati več in ljudem ponuditi več. Nikdar pa ne bo plačana in kupljena in prodana. Konec januarja je v Sloveniji kar se spleta tiče res zgodovinski: mediji so objavili svoj cenik objav in Trma je brezplačna. Ne zato, ker ni nič vredna, zato ker je to odgovor na spletni izziv. Klikajte trmasto!