Če je Božiček prinesel nenadejano Kranju nov spletni časopis, je prav zdaj pravi čas spregovoriti nekaj o njem. O nas, o meni. O trmi in trmatorjih in trmatorkah. Medijska scena našega mesta je namreč uboga, da bolj uboga ne more biti. Gorenjski glas (v večinski lasti Gorenjske banke) je od gorenjskih občin zadnja leta zaslužil nekaj milijonov evrov. Prav ste zapisali: gre za ogromne vsote, ki jih lokalne oblasti (prednjačijo Jesenice, Kranj) dajejo za svojo zunanjo podobo. Za "predstavitev storjenega, načrtov in...bla bla bla"! Edini gorenjski časopis samo izkorišča ujetost oblastnikov v lastno zanko: razne Kranjčanke in podobni izumi so pač ena sama farsa, ker so plačani od občin, županov, politike. Trma.si s tem nima nobene povezave in jo ne bo imela. Veseli bomo finančne podpore, oglasov ipd. - a ne za ceno molka ali celo sprenevedanja. Kajti z lokalnimi časopisi, radijskimi postajami in televizijami je pač mogoče jasno manipulirati. Veliko stanejo, veliko denarja potrebujejo - kdo ga lažje da kot občinske oblasti, ker zajemajo iz skupne vreče? Zato je pač na Gorenjskem resnica tabu.

Trmator in Trma.si nimata nobenega mnopola, če nista "podprta" od kapitala in politike. To še ne pomeni, da si verodostojen. To bo prinesla branost naše spletne strani, ki je kar malce optimistično imenovana "časopis"! Zanj nam še marsikaj manjka, a nečesa zagotovo ne: neposrednosti, dobre volje in tudi znanja. Bomo dobro obveščeni, bomo dobro obveščali? Dajemo si eno leto časa za zagon nečesa, kar je Kranj potreboval. Ne zato, da bi končno postavili ogledalo sedanji oblasti pred obraz, gre za "gorenjsko+kranjsko+človeško trmo", ki naj prebudi vse tiste, ki so v Kranju umolknili. Mlade in razmišljajoče, starejše in izkušene, preproste ljudi in izobražence. Nihče si več ničesar ne upa, tistemu, ki dvigne glas, se mnogi smejejo: tepec, kaj ti je tega treba, zdaj boš videl...

Trma torej ni muha enodnevnica, ne kak vrhunski izdelek. Trenutno je pač ogledalo Kranja, takega kot je. Že zdaj pa se proglaša za glas tistih, ki Kranj imajo za svoje mesto sanj, ki verjamejo vanj in s ponosom rečejo "moj Kranj"! Naša rubrika Dom in svet se bo ukvarjala z "zunanjo politiko", ki se pri nas začne na občinski meji. Mi smo kranjski, kranjskofili, kranjpatrioti in še kakšno skovanko se bomo spomnili. Naše geslo za vse generacije je: KRANJ - MESTO SANJ! In naš cilj: uresničiti sanje! Zato ne bomo odnehali. Žene nas nekaj, čemur se preprosto reče trma. Kranjska trma. kr.trma.si! ZA KRANJ S TRMO NAPREJ!