Je Beno naš predsednik, predsednik NK Triglav Kranj? Seveda je: nekega dne ga je poklical "kriv za vse" in ga pripeljal v klub kot jagnje na povodcu. Zakaj? Zato, da bi pač klub imel zvezo z oblastjo. In Beno je oblast. Kako se je "krivemu za vse" oddolžil naš Beno? Najprej tako, da ga še na skupščino ni povabil kjer je Beno postal predsednik, "kriv za vse" pa odšel. Dobesedno.

Je Beno naš svetnik, mestni svetnik? Je. Sedi na stolu stranke, ki je demokratična. Na papirju. Zavzema se za demokratičnost. Nekdaj je bila "oborožena pest ljudstva". In stare navade se tako težko znebiš, ali ne? In je Beno kot svetnik mirno požrl, da je "njegov klub" izgubil novo tribuno, lepšo prihodnost, 30 000 evrov sponzorskega denarja in eno klubsko pisarno. Cena: oblast. Ker če se s tem ne strinjaš, ne moreš biti na oblasti. Beno pa hoče in zmore.

Je Beno tudi - cenzor!? Seveda je: na spletni strani kluba je pogruntal novo pravilo v rubriki Knjiga gostov. V njej ne smeš objavljati, če si bil prej kdaj igralec, trener, funkcionar. Tudi, če si samo pral drese ne. In tako vse generacije Triglava doživljajo kazen cenzorja in predsednika in demokrata in svetnika zaradi enega človeka. Miran Šubic je problem in zato novo pravilo. Da se ne bo mogel več oglasiti (s priimkom in imenom in podpisom in mnenjem), skrijmo to v "vse bivše"!? In on je - bivši, a ne?

Taka cenzura je v letu 2012 podobna tisti, ki sem jo doživel 2011. Takrat je lep del UO Triglava sledil sedanji državni poslanki, ki je rekla: "Če hočemo biti v prvi ligi, moramo spoditi Šubica iz kluba. Jaz sem za!" Pa ni šlo: ker trmasti ni hotel, ker demokratični predsednik in podžupan temu ni sledil, drugi pa so v srcu kimali, a jasno si niso upali slediti dami, ki je šla na kolena Čeferinu iz NZS in celotnemu licenčnemu oddelku. Da ne pozabim: zraven je svečo držala čisto zares tista stranka, ki ji je čisto zares pripadala sedanja pozitivna poslanka. Politika in šport in kravja kupčija z enim samim malim človekom? Zato se ne čudim današnjemu cenzorju Benotu. Ja, res me je umaknil s spletne strani Triglava, ki sem jo (to si lastim z dokazi) zasnoval s sodelavci in jo oblikoval in imam do nje vsaj toliko pravice, da bi me cenzor poklical in prosil, naj ne pišem več tja (četudi samo v Knjigo gostov). In jaz bi za dobrobit kluba umolknil kot sem mu v zadnjem letu podaril svojo plačo in tisoče ur dela in tisoče ur stroškov. Res pa je, da je Beno (skupaj s svojim oprodo) pokazal, kako je, če si na oblasti že na skupščini kluba kjer je "krivega za vse" seveda "pozabil" povabiti. Ko sem tja prišel, je gledal v tla in tam srečal poglede domala vseh v dvorani. Mene je bilo sram (in to sem jim povedal) zanje, ljudi brez hrbtenice, ki jim glava pade dobesedno v - rit in se vse zmeša...

Cenzor Beno je v starem dobrem partijskem slogu zopet uveljavil "berufsverbot" ali kako se že reče posegu v pravico do izražanja mnenj, do svobode govora. Bil sem prvi za to, da naša Knjiga gostov ni pljuvalnik (kot vsi mogoči forumi kjer se skrije ime in priimek). Ne, kdor se je podpisal, je lahko pljuval (in tudi je) Šubica etc. do mile volje. Ker je bilo to demokratično in pošteno in odgovorno. Beno pa se je domislil cenzorskih škarij in odrezal na začetku: če si prej bil v Triglavu, boš zdaj molčal. Taki ljudje vodijo Triglav in Kranj. Vesel sem, da sem ga povabil - prej ali slej se je pokazal v pravi luči in barvi.

Če ne bi bil osebno prizadet, tega ne bi napisal. Iz osebne prizadetosti bi kdo napisal zahtevek po povračilu vloženega v spletno stran in sočno prepoved objave rubrik ipd., ki jih je zasnoval sam. Iz osebne prizadetosti, ki se kdo obrnil proč od Triglava ali celo delal proti njemu.

Jaz pa se ob tem nasmehnem (kot sem se leta 2011) in na cenzuro odgovorim z mojim mnenjem. In s trmo. Priznam, da sem se in se še in se bom velikokrat motil. Ampak mi tega ne bo vzel Beno, ki je od mene zvedel, da je žoga okrogla in Triglav nogometni klub. Imam pa novo idejo zanj: kaj če bi bivšim funkcionarjem prepovedal kupovati vstopnice za tekme Triglava? JeBeNo!