Trije direktorji Gorenjske banke so lani zaslužili milijon bruto. Predsednik uprave pa skoraj pol milijona sam. Milijon za plače treh vodilnih je pač legitimen, o tem odločajo lastniki. Dobiček banke je drastično padel, a še vedno niso v izgubi (ne glede na računovodske čarovnije). In - kot zapišejo na spletni strani - sodelujejo z okoljem.

Enega centa pomoči, donacije, reklame ni dobil Triglav od Gorenjske banke. Zaman prošnje in obiski in "veze in vezice"! Morda bo zdaj drugače. Ker seveda nihče ni dolžan podpirati športa, nogometa. In ker smo bili morda v povezavah napačni ljudje na napačnem kraju ob napačnem času. Zato gre vedno upati, da bo bolje.

Obe ilustraciji kažeta na to, da to okolje prvoligaškega nogometa dejansko ne zasluži. Da pa si naš nogomet (košarka, vaterpolo.....) zaslužijo boljše okolje. Mestna oblast je tragikomična ob vsem tem, a upamo na bolje. Morda bodo v politični kuhinji skuhali tudi kaj, da se bo kotalila nogometna žoga. In morda bo še kaj dobrega za druge. Ker pa me ideje o Športni zvezi in druge zgodbe prepričujejo nasprotno, me je strah.

Triglav še ni izboril novega obstanka v prvi ligi. Je le na etapnem cilju, a daleč je končna postaja. Spomnimo se, da smo bili vnaprej odpisani kot drugoligaš v kvalifikacijah, ki smo jih potem zaključili v letu 2010 zmagovito. Spomnimo se, da so nas iz lige hoteli nagnati lani, a smo bili sedmi. In letos je zato treba biti previden, kvalifikacije nimajo popravnega izpita. A tudi obstanek brez jasne razvojne vizije ne bo rešitev. In zato je kranjskemu športu potrebno prav to: jasna vizija in konkretna pomoč. Kolesarstvo in Sava sta poučni zgodbi, tudi največji sponzorji kranjskega športa so v težavah. Banka je pač svoja zgodba in vsa ostala podjetja tudi. Treba bo ostati skromen, a obenem zdržati. Obubožane Nafte ne bo več, Gorica je dobila hud udarec, Domžale tavajo sem ter tja, Celje je bilo na nitki, Mura je tako ali tako vprašaj sama po sebi. Koper, Olimpija, Rudar, Maribor se zdijo sposobni, da tekmujejo, ostali bodo pač bolj sodelovali. Nikjer ni z rožicami postlano!

Gorenjska lahko ploska Triglavu. V silni stiski so zdržali. Roko na srce: če bi bilo malo manj "tavanja", bi tudi s Celjem tekmovali za osmo mesto. Ključno in pomembno: zaupati lastnim igralcem, zaupati nekemu cilju in poti do njega. In predvsem in zlasti: ohraniti temelj nogometa, nogometno šolo in njen ustroj! Na primer: ste že slišali za nogometno šolo Nafte ali Doba?