Imamo srečo: nič hudega za en izgubljen dan, letos jih je na voljo še 365! Prestopno leto prinaša Kranju tudi podatek, da se je lani rodilo 1689 otrok, nekaj odstotkov več kot leto prej. Jasno: v Kranj prihajajo rojevat tudi ženske od drugod, a vsaj toliko razlogov je, da malce razmislimo.

Kaj Kranj ponuja mladim, otrokom? Nova knjižnica je bila narejena tudi za najmlajše, res. A sicer smo prav v mlade in njihov napredek usmerjene naložbe šteli na prste ene roke. Vrtce in šole pri tem kar pozabimo - to so obveznosti države in občine, ne gre za kako dobro voljo. In naši otroci? Smo jim nudili nove oblike zabave, nove športne površine, prostore za prosti čas? Imamo v Kranju organiziran sistem preživljanja prostega časa za najmlajše in najstnike? Pogled na večerni Kranj nam prinese gostinske lokale kjer se zbirajo, nekaj nočnih zabavišč z bolj ali manj ustaljeno ponudbo.

Spomnim se, kako sem mestno oblast prosil za šotor. V njem bi igrali nogomet najmlajši pozimi. Nikdar ni bilo denarja, ne volje, ne "usmiljenja". Podžupanja in šefica družbenih dejavnosti sta me pri tem še malce zavedli, mi mlace lagali, obljubljali kar tako. Pa je šlo za fantiče od sedem do deset, enajst let, ki bi šotor dobesedno napolnili vsako popoldne. Ne, mesto za to nim denarja. Ima pa ga za poravnavo kjer "izgine" 620 000 evrov v zaseben žep, župan pa je to pripravljen kadarkoli opravičiti s pametno poslovno potezo. Da te kap.

Posluh za mlade pa niso le prostori, igrišča, prizorišča. Gre za vsebino. Ali lahko Kranj ponudi kaj več, kaj drugače, ali lahko spremeni grd vzdevek "Kransterdam"? Težko. Zelo težko. Ker to ni preprosto početje, ki se ga da še bolj preprosto vključiti ali izključiti. Skrb za bodoče generacije je torej lahko celostna podoba Kranja. Si predstavljate mladim družinam prijazno mesto? Si predstavljate, da je vsak dan za otroke nekaj, kar jih privlači? Si domišljate, da zgradimo vsako leto eno otroško igrišče, en športni objekt? Utopična pričakovanja ob dogodkih na Slovenskem trgu in ljudeh, ki nam vladajo! Trma.si si bo prizadevala tudi zanje. Za tiste, ki so naš jutri.