Živimo v času, ko ničesar ne ostane skrito. Tekma med hrvaškim in slovenskim prvakom pa je znova potrdila, da očitno ni za vse - enako. Je res Maribor igral evropsko, Dinamo pa balkansko? Vsa statistika pač ne govori v prid videnju tekme, ki je bila lepa, dobra, zanimiva - zagotovo pa ne taka kot so nam jo skušali prikazati. Bratski dvojec komentatorjev postaja razlog, da človek stiša ton sprejemnika: neobjektivnost, prazno navijanje, obsojanje sodnika kar tako - to so res balkanske manire ponujanja športnega dogodka javnosti. In za dvig vzdušja je seveda prav, če rečemo, da bomo zmagali v naslednji tekmi in "oni ne vedo, kaj jih čaka" ipd. Realnost? Pride v torek.

Doma je relanost že dolgo na obisku pri tistih, ki gledajo s svojimi očmi. Zato je treba ob evropskem okusu nogometne igre opozoriti na pravi "balkanski lonec", ki nam ga pripravljajo v Kranju! Ni nogomet tisto, kar mi vidimo, niso tekme tisto kar gledamo, niso goli taki kot jih dojemamo in ...zakaj je temu tako? Zgodba je preprosta: Triglav smo dali v roke ljudem, ki temu niso kos. Pa saj predsednik zmore vse in še več? In podpredsednik se tudi spozna nanogomet kot "kraljevič Mirko na ping-pong"!? In športni direktor je športna institucija z ugledom, imenom, slovesom? Vse to drži. A ni dovolj. Ker je nad njimi še nekdo. In ta nam pripoveduje, da napredujemo iz poraza v poraz. In nam govori, da igramo bolje in zato tudi logično izgubljamo. In na treningih res delamo dobro, zato ni učinka. In verjame svojim fantom, zato domala nihče med njimi ne napreduje. In kdo najprej to mora pojesti, kdo je naročen na "balkanski lonec" - specialiteto po kranjsko izpod Triglava? Predsednik: lahka naloga! Človek preprosto (še) ne ve, za kaj gre. Spozna se na vse in zagotovo mu je lahko prodati zgodbo, da je vse to le "nogometna fata morgana" kjer stvari navidezno so ali pa niso - odvisno, kdo gleda. In športni direktor sodi v isto kategorijo: kadrovski podvigi Lidjan&Topič&Djurič etc. so samo dokaz, kako je, če ima človek svoj nogometni jaz. Skupni imenovalec pa sta dragi španski izletnik in napodeni golgeter.

Jesen navadno pokaže, kaj si delal čez leto. V nogometu ne bo drugače, ne za Maribor, ne za Slovenijo, ne za Triglav. Srčno (prisežem: iskreno) upam, da se bo delo res pokazalo v primerni obliki, ki se ji reče rezultat. V nedeljo igramo z otroškim vrtcem iz Nove Gorice. Oni vedo, kaj delajo in kako delajo. Prodali so, kar so lahko (kaj oziroma koga smo prodali mi???), uveljavljajo lastno mladost (koga in kako uveljavljamo mi bosta povedala Olimpijina asa na lizingu v Kranju) in so brez denarja (kot mi). Zato je to prava priložnost, da vidimo dejansko tisto, kar se bo zgodilo. In to vsi.