Polnih žepov evrov so iz Save odšli Janez Bohorič in njegovi oprode Vinko Perčič, Emil Vizovišek....Za njimi je ostal potop. Posledica: prodaja podjetja Savatech, enega najbolj uspešnih v Kranju in med gumarji nasploh. Vzrok: ali prodaja družinske Savine srebrnine ali pa potop celotne Save, ki je vendarle gumarstvo prodala za okoli 300 milijonov dolarjev prej Američanom in zdaj Čehom! Ves ta denar leži v zanimivem premoženju Bleda, Moravskih Toplic, a tudi v Gorenjski banki kot kronskemu dragulju Save. Slednja je zaradi mahinacij in krize "brcnila" Bohoriča in ekipo, ko so začeli šteti desetine milijonov izgub, slabitev. Čudežni imperij čudežnega Janeza je ostal le lupina in odšel bo v zgodovino kot "rdeči direktor", ki je dolgo časa krmaril s Kučanom, Jankovićem, a golf igral tudi z Janšo, če je bilo potrebno. Danes je mestni svetnik v opoziciji in na listi Hermine Krt. Mnogi so prepričani, da je prav njegova podpora odnesla županski stolček Krtovi, ki je rada pridigala o drugačnosti in še čem - zraven pa so jo podpirali "old boysi" tipa Bohorič in drugi.

Kaj je torej Kranju ostalo od Bohoričeve vladavine? Mohor Bogataj ga je nasankal pri knjižnici, kompleks stare Save na bregu reke je naprodaj, trije stolpiči pa so premalo za hvaležnost direktorju, politiku (podpredsednik socialistične vlade Dušana Šinigoja....), konzulu Makedonije, lionsu mednarodnega ugleda. Dejansko od njegove vizije Save ni ostalo nič. Predolgo je verjel Binetu Kordežu in po zlu so šli milijoni iz Merkurjeve zgodbe. Stane Valant je bil tesen partner dolgo časa, zdaj pa sta oba že dejansko na smetišču zgodovine. Stotine milijonov so imeli ti ljudje, a pohlep jih je odnesel čez rob. So Kranju primerno svojemu bogastvu pomagali? Od Valanta to ni nihče pričakoval, Kordež je dobesedno zbežal iz Kranja v Naklo, Bohorič pa je vešče prikrival dejstvo, da ga to preprosto ne zanima. In Kranju so ostali ameriški in češki lastniki gumarstva!

Danes je za Kranj žalosten dan. Namesto, da bi se teh velikih igralcev gospodarske in politične scene spominjali po zaslugah za to okolje, mnogi stisnejo pest in na usta pride kletvica...