Včasih smo bili tretje mesto v Sloveniji. Industrija /tekstilna, gumarska, obutvena, elektronika/, izobraževanje /mladi iz bivše države so se hodili učit/, šport /bili smo pojem za bivšo državo z asi evropskega, svetovnega kalibra/. Jasno je, da spremembe prinašajo drugačnost. Problem je le v tem, da so Kranju prinesle v glavnem negativne predznake! Industrije ni več ali pa je v tuji lasti, izobraževanje se enači z mokrimi sanjami o univerzi, ostala področja pa lahko strnemo v tole vprašanje: kdo je danes v Evropi znan Kranjčan(ka)? Čast režiserju Okornu, igralcu Tepini, čast bleskom posameznih športnikov, a zdaj postajamo znani po gorenjski zaplankanosti in požrtijah.

Trma bo v prihodnjih dneh objavila pogodbo, ki danes pomeni ogromen dohodek za županovega sodelavca. Pogodba je javen dokument, a je zanimiva po marsičem. Odslikuje, zakaj smo zopet tretji v državi. Maribor in Ljubljana in potem Kranj - po številu protestnikov. Nezadovoljnih. To daje jasno navodilo, da so spremembe nujne. Kdo jih bo izvedel? Politične stranke? Predstavili bomo primer, ki vas bo osupnil in bo dal odgovor na to, kdo nam vlada. S kakšnimi motivi, interesi in plačili. Zato je proteste znova treba jemati kot jasno sporolčilo in opozorilo.

V preteklih tednih je Trma razkrila, kako dobro je biti svetnik ali vsaj v sorodu z njim. Razrkila je veliko prevaro "županove stranke", ki je dejansko sploh ni oziroma deluje brez spoštovanja demokratičnih zakonitosti. Naš namen ni rušiti, še manj obtoževati, še manj "klicati ulico": gre za zgolj in samo in predvsem Trmino poslanstvo obveščanja! Spremljate lokalne medije in dojemate, kako drugačna je Trma? Kajti mi nismo z ničemere zavezani nikomur. Ne z oglasi, ne z letnimi pogodbami. Preprosto nam materialna revščina daje veliko moč.

Kranj je postal zopet tretje mesto v državi. Na nič kaj samohvale vreden način. Ali pa? Mohanglerske politike je dovolj. Koritarjev ne maramo več. In v prihodnjih dneh boste dojeli, da protesti niso zaman. So plod žalostne resnice o javnem denarju, javnih interesih, javnem delovanju...