Raja. Čreda. Ovce. In tako naprej - slabšalno. Pohvalno pa... narod! Tisti, ki o vsem odloča in vse ve in vse zdrži. Kranjčani in Kranjčanke smo oslovo pravilo vzeli za svoje z dodatkom: ... razen v Kranju. Pri nas gremo na led vedno, če nas le znajo pripraviti do tega. Zato tudi pademo, zdrsnemo, se potapljamo. Kako je mogoče na enak način dvakrat potegniti vse za nos, vam bo znano v kratkem. In kje je bistvo, srž? Ljudem posredno in tudi neposredno dati vedeti, da s(m)o cepci. Ki vse kupimo, vse vzamemo"zdravo za gotovo" kot se temu reče. Kranj je za to dober primer in zato si moramo priznati lepo mirno: še bo tako. Še nas bodo elite pitale z drobtinicami, da bi se same lahko mastile z biftki.

Pa še ena podobna, za razmislek. Ker se na politiko in fuzbal vsi spoznamo, kajne? Začelo se je kot bi dirigiral: v medijih enaki teksti z enako vsebino o tem, da je treba našega selektorja zamenjati. In ker smo selektorji vsi, je to tema, ki mnoge vsaj zanima. Predsednik se zagrne v molk in pusti novinarskim podložnikom, da opravijo umazan posel. Še novica, da sestanki z drugim kandidatom že potekajo in potem jagoda na torti: "razšli smo se sporazumno"! Da bruhneš, oprostite. Ta isti predsednik maziljeno izjavlja podporo in stoji za hrbtom, potem pa - noga! Nogometno ali splošno slovensko?

Kranjčanke in Kranjčani, tukaj nas živi okoli 50 000. Ta stavek je izhodišče za zgodbo o tem, kako nam vladajo in nas ponižujejo na prefinjen način. Trma zdaj to ve in zvedeli boste tudi vi. Uganko, ki jo zastavljamo, smo že rešili. Brez posebnega naprezanja, a - z glasom iz ljudstva. Najprej so jo zastavili nam, potem pa... No, berite Trmo in se smejte tudi umazani igrici "kdo bo selektor". Veseli december, smo pač cepci...