Če profesor dela "biznis" z dijaki, je nekaj narobe. Nikakor ne z njim, ker so z njegovimi "storitvami" celo zadovoljni. Pač pa s šolo in tistim8i), ki jo vodijo. Ker seveda ne gre skupaj, da si plačan iz državnega proračuna in davkoplačevalskih žepov, obenem pa še malo provizijico vlečeš iz žepov svojih dijakov. Se spomnite šefa kranjskih gasilcev, ki je obenem podjetnik, ki dela tudi za druge kranjske javne zavode? Najprej pridrvi z gasilskim avtom, popoldne pa še skrbi za kakovost javnih zavodov?

Stvari so seveda zapletene, če jih želimo - poenostaviti. Na kranjski Gimnaziji so vsi (?) zadovoljni, ker profesor=podjetnik dela poceni in v dobro šole in dijakov. Njega samega in njegovo dobro pri tem lahko izpustimo. Problem morda res ni v profesorjevi ceni ampak zlorabi: da lahko svoje storitve ponuja, reklamira in da vse skupaj sploh je mogoče, mora prikimati šola in ravnatelj. Andrej Lapuh je torej mogoč, če je mogoč Franci Rozman. In Gimnazija Kranj je gorenjska in kranjska katedrala znanja, ali ne? Konec koncev bolj ugledne srednje šole nimamo (pa vse priznanje drugim)!

Da profesor podjetništvo prakticira na svojih dijakih je sprevrženost brez primerjave. Ne gre za foušarijo, ker preverjeno dela dobro pri organizaciji izletov. Ne gre za kako lažno moraliziranje, "fušarjev" vseh vrst je veliko, vsak se skuša znajti po svoje, kriza je in težki časi so in ...Problem je torej izven prof. Lapuha, ki deli cveke iz geografije in pobira denar od dijakov. Da je vse bolj higienično, to zdanj pobira kar šola sama. To je šele prefinjeno: če bi podjetje Domicijan terjalo denar od vseh dijakov, bi bila to kar težka naloga - ta pozabi, oni ta mesec nima, tretji...Saj poznamo to! Če pa "ukaže" mati (stroga) šola, ni odstopanja. In tako z roko v roki profesor in ravnatelj vodita biznis od katerega profesor edini zasluži. Ravnatelj ne dobi nič. Le občutek, da oba delata dobro za šolo....

Maturo iz podjetništva gimnazijke in gimanzijci torej opravljajo brezplačno. O morali in etiki pa kdaj drugič. Se splača.