Tole so uradni podatki iz raziskave. Obljavljam jih dan po dveh zmagah. Ena je bila pod koši, v Ljubljani. In padel je serijski prvak Srbije s prijaznim imenom - Partizan. Kdo ga je premagal in koga? Pod koši so se v končnici tekme podili trije temnopolti (ni rasizem, a je zgovorna ločnica...) ameriški košarkarji na eni in trije temnopolti košarkarji na drugi strani. Od desetih jih je bilo na parketu manj kot pol domačih. Znova: v športu velja kakovost, nič drugega. A tako kot je poplava ameriških košarkarjev v vseh moštvih stare celine, tako je dejstvo, da to ni dobro za šport, navijače ipd. Slovenska reprezentanca ne zmore veliko, če ni dodatka - naturaliziranega ekspresno - iz ZDA. Kolonizacija športa, nesporno. Kdor ne more dojeti - samo primer - da za Šenčur mora igrati tak uvoženi as, ne živi dandanašnji tukaj.

Zgornja statistika pa tudi marsikaj pokaže. Nogomet je namreč za mnoge državljane Slovenije bil edina pot, da pokažejo svojo prisotnost. Danes? Za mnoge še vedno "balkanski šport", za druge pa priložnost, da navozimo v Slovenijo povprečne hrvaške ipd. žogobrcarje za ambicije klubov in njihovih šefov. Zgrešeno kot v košarki? Še bolj: nogomet je najbolj množičen, mi pa uvažamo sumljive okrepitve iz tretje hrvaške lige ipd.?

Potem se zgodi 20.11. 2023. Nekaj je narobe: selektor je kar Slovenec? Pa ta pojma nima...In med 11 igralci jih je 10 s popolnoma slovenskimi priimki in enajsti poje Zdravljico kot slavček, na igrišču pa pokaže največ znanja in srćčnosti. On je Petar Satojanović. Kako je to mogoče, ko pa gre za balkanski šport, ki pritegne 16 000 navijačev v Stožice in pokaže, da sodimo v evropsko nogometno elito. Da ne? Da je sreča? Da smo smučarji (če je sploh kaka tekma...), da... naj žogo brcajo južnjaki?

Šeško in Oblak in Janža in Šporar in Verbič so nekje začeli igrati nogomet. In se prebili naprej. Tudi to je dejstvo, ki osupne: kot mi Američane pod koše drugi Slovence na zelene travnike! Zato je sedanji preblisk zame le napotek, da premislimo, ali še vzgajamo in navdušujemo dovolj mladih za nove take uspehe? Ker preboj na evropsko prvenstvo je uspeh, ki te postavi na svetovni športni zemljevid in obenem dokončno spremeni tezo o "skijaših", ki niso za "fudbal".

Ko pridejo negativnosti na plan (nogomet jih ima največ kot tudi navijačev, igralcev, denarja, objektov = pozitivnih in negativnih zančilnosti), je to "balkanski šport". Ko rajamo po Evropi pa - "kdor ne skače...."? Sporočilo, ki si ga upam zapisati danes, ko smo vsi evforični: poskrbimo, da nogomet ne bo - smučarija!? Ker tam ni ne množičnosti, ne kakovosti ipd., kajne? Poskrbimo za nove idole mladih v vseh športih, a nogomet bo kot je bil in je priložnost za "enoten slovenski narod ob žogi" (in nisem zapisal: nogometni, ker smo doživeli enake zgodbe v košarki, rokometu, odbojki...). Evropa, slovenski nogomet je tu - naš šport pa vas je od nekaj osupnil: dva milijona pa imajo Pogačarja, Rogliča, Garnbretovo.....pa Dončića, Oblaka, Šeška...Ponosen sem.

Miran Šubic, ker gre Slovenija naprej....