Gorenjska je imela dva predsednika strank - Erjavca in Kranjčanko Bratuškovo. Zdaj imamo samo še slednjo, ki je v Kranju bolj menjavala stranke kot kdaj resno delovala - in še zdaj njena stranka nima kake veljave (niti delovanja), sam pa je pogorela na državnih volitvah prav v Kranju in na lokalnih stavila na napačne karte - polomija je popolna: v mestnem svetu nima svetnika....

Kdo nam ostane? Branko Grims kot stalnica SDS pa kakorkoli že jemljete stranko in njenega "Tita" (kot nekdanji "komunajzar" se Janša oklepa stranke in slednja njega - z željo po oblasti, jasno). Zmaguje na volitvah, v parlamentu je glasen, izven njega tudi - malce bolj trdna desna stališča imajo v volilnem telesu dovolj posluha. In to je to kar se Kranja tiče. Naša politična elita je šibkejša kot kadarkoli, Kamnik je zdaj epicenter moči in vpliva.

Ne moremo se izogniti novim imenom. Župan Matjaž Rakovec je do zdaj pokazal, da mu gre zlasti za "direktorsko županovanje", ki naj bi pognalo Kranj naprej. V zadnjem času ga je en medij proglasil (brez kakih silnih utemeljitev) za naslednika šefa SD Židana, ki že zdaj za kranjskimi županom zaostaja po sposobnih javnega nastopanja. Ampak: je važen videz ali vsebina? Kranjski župan je do zdaj jasno povedal samo eno: želi kaj narediti in za to potrebuje dva mandata. Uresničljivo? Počakajmo na rezultate, na vmesne čase kot se reče.

Kranj ima eno predsednico stranke in z njo eno ministrico. Dovolj? Niti Gorenjska ne pokaže boljše slike. Imamo torej kje mlade politike, ki se bodo prebili naprej na strankarskih lojtrah kot se je uspel prebiti Karel Erjavec? V kranjskem mestnem svetu ni ravno veliko te energije čeprav je svetnica Levice Štromajerjeva v svoji stranki cenjena.

Realnost je torej na dlani: svoje politične elite prihodnosti Kranj nima, ali pa je zavrta, potisnjena vstran. Škoda. Brez nje bo pač težje priti do pridobitev, ki jih odreja državni proračun.