Župan Matjaž Rakovec v zvezi z vrtički lahko sprejme karkoli, lahko se zavzema za karkoli, vedno jih bo negodovalo veliko. Vrtički so tema, ki je za Kranj - mučna. Nastali so takrat, ko so lastniki (kmetje) rekli, da se bolj splača denar v žepu kot plug na polju. In so njive ali karkoli spremenili v barakarska naselja.

V njih in na njih so uživali tisti, ki (kaj bi se sprenevedali) v glavnem živijo v blokih. Največ na Planini. Zato je bil vrtiček vedno še kaj več od solate ali korenčka. Bil je oblika prostega časa na zraku. Zato je podiranje vrtičkarskih ropotarnic (predvsem za to gre) pač skrb za okolje. Za tako okolje kjer bo njiva res njiva in bo na njej zraslo kaj takega kar potrebujemo.

Politična odločitev na koncu pokliče buldožer, ki bo poravnal in odstranil kar bo ostalo od vrtičkov. Toda: najprej je delovala država z inšpekcijami. Kot je tudi najprej - zaspala. Vloga občine, župana je torej pohvalna: skrb za to, da je nereda konec, ker občinski prostorski akti ne omogočajo...!? Ali pa je vredna vse kritike: ubogim ljudem jemlje vrtičke kjer so se tako lepo imeli in preživeli precej časa!?

Zato tu odločitev, ki bi jim ploskali - ni. So pa razumske usmeritve, ki ne bodo vodile v nove "divje" vrtičke ampak v površine kjer bodo vrtički lahko v veselje vsem. Na primer v bližnji Ljubljani je že marsikje tako. Ker so prej spoznali, da nered pomeni svinjarijo v okolju. In nereda je prav pri vrtičkarjih res kolikor hočeš.

Kranj si prizadeva za sloves "zelenega mesza". Po desetletjih bomo v mestu dobili park. Po desetletjih si je nekdo upal odločiti o temi, ki je "vroč kostanj". Zato za odločitev vse pohvale. Ampak: podreti je dokaj lahko, najti drugo, boljšo rešitev pa ne. Zato bomo nadaljevanko o vrtičkarjih v Kranju spremljali. Kot vedno. Ker smo bili med prvimi, ki smo opozorili na "divje vrtičkarje" in ker smo bili prvi in edini, ki smo v živo dojeli, da je ljudem hudo. To pa nikoli ni dobro. Ne za ljudi, ne za oblast. Ki je - opala - od ljudi, a ne?