Največkrat slišimo kakšno kritično čez župana, če gre za priliv tujcev v Kranj. Med njimi je statistično daleč največ Albancev. Pa je zadeva povsem drugačna: vstop tujcev ureja država, občina pri tem nima nič. Le stavba pa je ista in zato je tak napačen vtis postal kar pravilo. Roko na srce: na občini niso nikdar dovolj jasno in točno in nazorno javnost seznanili, kaj ima opraviti s tujci država in kaj posledično občina..

Kranjska občina verjetno ne zmore več brez tuje delovne sile. Kot Nemčija brez Turkov, na primer. A je to posledica, ne vzrok. In med posledice šteje, da je pritisk tujcev na vrtce in šole in socialne pravice pač tu in si ne gre zatiskati oči. Kdo nam pobira smeti in kdo zida in koplje ipd. po cestah ali na nvogradnjah? Slovenija potrebuje vse več tuje delovne sile, nadzor nad tem pa pokažejo medijo sem pa tja.

Trma je bila prvi medij, ki je opozorila na stanje v Kranju. Nato se je zganila politika in tudi predpisi so se spremenili. Pritisk pa ne pojenja, Kranj je "vstopna točka" in zato je logično, da je občina celo ustanovila posebno telo za spremljanje vsega tega. Kdaj ste o tej problematiki kaj zvedeli od županovih "likaric lika in dela"? Kdaj smo namesto slik posajenih dreves zvedeli kaj o teh problemih katerih potiskanje pod preprogo je največja napaka! Mi se bratimo s Colorado Springsom, a naš problem leži malo bližje, v Prištini - na primer!

Udrihanje ksenofobov in nacionalistov po "krivcih" je od nekdaj ventil za nizke strasti. Moji najbolžji sosedje so ljudje, ki korenine vlečejo z območja nekdanje skupne države. Vesel sem, ko od njih dobim za njihov praznik kakšno dobroto, pomagamo si kot sosedje, poklepetamo....Realnost odnosov med ljudmi v Sloveniji bo ob starajočem prebivalstvu in šibki netaliteti sožitje. Med ljudmi vseh nacionalnosti in ras in ver in barv kože. Zato je ključno, da država uredi mehanizme, ki bodo veljali za vse. Zgledi so prav tam kjer se s tem soočajo od nekdaj - na razvitem Zahodu!

Zaostanek na UE Kranj o katerem danes pišemo, je grozljiv odraz stanja države. A to je samo edein glavnih problemov. Drudi iz tega izhajajo. Ker ni "naših" in "tujih" ljudi - smo samo dobri in slabi.

Miran Šubic, Kranjčan