Dan pretresov v Sloveniji, ko je dejansko padla vlada, ki ima enega ministra v odstopu, ker ni prenesel, da je drugi pridržan v policijski akciji. Odstopil je tudi šef policije in trenutno lahko rečemo, da je najbolj zanimiva zgodba politika, ki je prišel iz gospodarstva in pristal v policijskem pridržanju. Zakaj? Ker ni znal gospodariti z maskami in ventilatorji. Oziroma (krivda mu ni dokazana) je gospodaril v prid enim, ne pa vsem. Vmes je nasledil še stranko, ki ima podporo pri ničli, ker so ljudje pač volili eno, zdaj pa imajo drugo...Kako je že rekel Napoleon? Ljubim izdajo, ne maram pa izdajalcev!

Na isti dan se je razvedelo, da obratna smer tudi ni lahka. Boštjan Trilar je kot politik s končano srednjo šolo rad opozarjal, kako pomembne gospodarske izkušnje ima in, ko je odhajal iz politike smo bili prepričani, da jih bo znal ustrezno unovčiti. Pa je potem pristal v podjetju kjer so vplivni njegovi politični botri....in še tam ni zdržal dolgo. Ko je odšel k zdravnikom, smo bili prepričani, da bo "njegova mala klinika" zacvetela....a to pač ni televizijski nastop ali retorična bravura: tudi od tam odhaja, pravijo v kliniki. Nič hudega: za prave se najde vedno prava služba, ne dvomimo in mu želimo novih poslovnih izzivov. V politiki je žal bilo podobno: ni se ustalil kot župan in z ostanki njegove politične dediščine se ukvarja nova oblast (precej dela je!) in malo še policija...

Naš sedanji župan ni politik in to sam rad prizna. Prišel je iz gospodarstva kjer so ga (politično?) sestrelili z vrha ene največjih ustanov pri nas. Treba je priznati: rezultati so govorili njemu v prid, a je vseeno moral oditi. Potem se je odločil, da bo župan in nasledil tistega, ki zdaj dokazuje svoje sposobn osti v gospodarstvu. Obratna pot? Seveda je možna, a na začetku smo pisali o ministru, ki so mu dali danes lisice na roke, kajne! Torej: ni pravila, kdo bo uspel kot politik v gospodarstvu ali gospodarstvenik v politiki.

Prevečkrat namreč ob vsem tem pride prav tista iz Butal, ko vprašajo Butalca kam gre in kaj bo delal: "Po svetu grem čevljarit!" se odreže in na vprašanje, kako mu bo šlo, ko pa do zdaj drete ni vlekel odvrne strumno: "Če nič ne znam, bom pa druge učil!"

Butale, kako domače to zveni...