Odprto pismo Radenku Mijatoviću in njegovi fuzbalski oligarhiji v vrhu NZS!

Na fuzbal in politiko se vsi spoznamo. Prazne Stožice, ko igra reprezentanca? Tekma državne vrste na eni sami obskurni športni televiziji? Porazi vnedogled? Vse to je samo nadaljevanka zgodbe, ki je nekoč kot le redko katera poenotila slovenski narod. K sreči imamo zdaj kolesarje, košarkarje, obbojkarje, plezalko, skakalke ipd. itd. Uteha se najde!

Imate občutek, da je mreža simbol ječe? Tiste kjer so ujeti oboji: ujetniki z ene strani gledajo ven, a ujeti so tudi ječarji, ker morajo čuvati jetnike. Ta dvojnost odnosa je zdaj na dresih slovenske državne reprezentance: mreža! Tista z žico in bodicami na Kolpi? Ne, nogometna mreža v katero so ujeti vsi, ki se jim vse tole dogaja pred nosom. Meni se tudi pred očmi: take polomije z državno majico že dolgo ne. Pustimo ob strani nesposobnost slovenske države poenotiti (vsaj z opremo...) vse reprezentance, ki imajo grb na dresih..No, ja nogometna ga nima. In Triglav, simbol Slovenije in odpora in svobode in....naroda? Zdaj je pomanjšan in ujet - uganili ste - v mrežo. In na sredini je nek znak, ki mu nihče ne ve pomena....

Oblikovalci in drugi bodo rekli, da nimam pojma. Da ne razumem trendov. Ali ni glavno, če hočeš vladati v politiki ali športu - mreženje? Da si del mreže in da obvladuješ mrežo? No, to pa je že dolgo vrsto let tudi glavna vsebina NZS: kdo s kom proti komu in jim kar gre. Oligarhija vlada, nam pa s tole mrežo na državnih dresih to sporočajo. Da smo ujeti v njihovo - mrežo. Ki naj bi bila tista na ali v golu, nogometnem golu? Že mogoče: simbolika je na dlani in jasna. Tudi ta naša mreža je na skoraj vsaki tekmi lepo polna, nasprotnikova pa bolj ali manj prazna.

Zanimiv je medijski mrežni prijem: nihče ne vpraša, kam je šel prejšnji, poudarjeni Triglav z dresov slovenske reprezentance? Kdo ga je in zakaj ujel v mrežo, da ne zapišem: za rešetke! Jasno je, da se oligarhiji ne ugovarja, ker potem ne boš v več v - novinarski mreži poslušnih in pridnih, ki so lahko zraven, če so del mreže...

Krog je tako sklenjen in v mreži se kobacamo vsi tisti, ki plačujemo vstopnice in navijamo za Slovenijo. Gospod Mijatović, ali vas res ni nič sram, da ste nam ponudili mrežo kot simbol Slovenije v nogometu? Ali pa ste tako navdušeni, da ste predsednik postali šele, ko ste postali omreženi in zdaj taki vladate?

Miran Šubic, navijač