V dveh (poletnih) dneh ste nas kliknili 40 000 krat. Štirideset jurjev (samo danes 28 500...) je samo številka. Kot je bližajočih 18 000 000 samo številka. Vse ostalo je nekje vmes, zadaj in spredaj. Tudi vsebina, ki ste jo množično brali, je samo Trmina. Noben drug medij je nima. Tudi to je dejstvo, ki je za nas pomembno - nasploh pa prav nič.

Ko ustavljajo jedrso elektrarno, je to "mehko zaustavljanje" in enak zagon. Postopoma in počasi in previdno. Tako je tudi s Trmo in povsem drugače s trmo. Ta je značajska lastnost, zato je Trma po njej dobila ime. In zato dejansko Trma ne bo nikdar izginila, nikdar je nihče ne bo mogel ustaviti. Dejansko je Trma kot trma: imaš ali pa nimaš, zmoreš ali pa ne.

Človek mora kaj početi. Ko sem ustvaril Trmo, sem zaključil svoje dolgoletno potepanje v svetu nogometa. Zdaj bom pobrskal po spominu. Veliko se je nabralo. Pa še marsikaj me čaka: izzivi so samo moji, to poudarjam. Sem pač trmast trmator, ki ne bom nikdar odnehal in zato so te številke v teh dneh jasno potrdilo: prav imam, da pišem.

Skoraj ducat let (z ukazanim premorom...) sem skoraj dnevno trmasto trmaril. Pa bom še. Morda bolj zase kot za druge. Ta odločitev je samo moja, a ima (kot vsaka) tudi drugo plat: morda je zdaj čas, da pobrskam, če imam še kaj povedati. O čem pisati. Razmišljati.

Poletje je čas, ko iščemo senco in hlad. Sam nisem bil nikdar v senci. Vedno izpostavljen. In bom še. Neizmerno me veseli, kaj sem dosegel. Pa v bistvu trmastih ciljev s Trmo nisem nikdar imel. Danes je to v mojem okolju dejansko precej več kot bi sploh lahko načrtoval. Zato obračam list in....že pišem!

Miran Šubic

ps

Naj ne zveni oholo: številke, ki sem jih vedno poudarjal kot posledico branja Trme, mi ne pomenijo res nič. Mi pa pomeni ogromno vsakdo, ki je bral in bo bral....

Zg. Bitnje, 30.6.2023