Trma je iskala račune za prebivanje družine predsednika vlade na dopustu v državni vili na Bledu in nismo jih uspeli dobiti. Zdaj pa so dopusti zopet v ospredju, ker si je okoli 60 ministrov, sekretarjev izplačalo "nadomestilo neizkoriščenega dopusta" (pošteno res: Janše ni med njimi pa še koga tudi ne, zato pa so zraven liki a la Jelko Kacin ipd.)!

Dopust na Mavriciju za Janšo in gostovanje na jahtah nekdanjega predsednika Kučana so znani primeri, ko je dopust postal za politike vse prej kot "oddih". Ker velja pravilo: povej mi, s kom si na dopustu, da bomo vedeli, kdo bo od tega kaj imel. Velja za politike, jasno...

Dejansko je problem dopusta v hinavščini. Če udrihaš zoper bogatenje preprodajalcev v zdravstvu, si potem težko z njimi na golfu ali pa na jadrnici ali v njihovi vili ali...Bistvo torej ni v dopustu ampak v tem, kaj odkriva. In zlasti koga. Zdaj odkriva predvsem lepe vsote, ki so jih razni Kozjanski biki ala Počivalšek pobrali kot zadnje kar je ostalo v državni skledi zanje. Ostalo so že pomlajskali in polizali, vedno pa se kaj najde.

Nekoč sem kot novinar presenetil takratnega predsednika desne vlade in najbolj levega direktorja (in tudi politika) med igranjem golfa na Bledu. Na zunaj skregana, drugače pa - golf partnerja!? Če mi prej ni bilo jasno, mi je od takrat: ne gre za načela, interes vodi vse in vsakogar. Tudi na oddihu, dopustu, kjerkoli.

Mnogi gredo drugače na dopust: sonce, vitamini, voda, zrak (prosto po Golobu...). Zanje je interes razviden: lepo se imeti...na dopustu! Politika in še kdo gre na dopust očitno drugače. Tudi oni pa se imajo dobro. Le da na naš račun.