Danes je dan svobode medijev ali medijske svobode. Tudi svobode novinarjev? V trdem socializmu so k meni na takratni naslov v Šenčur prišli trije davčni inšpektorji (spomnim se Janeza Potočnika, Braneta Terglava...). Tema: spopad na kranjski davkariji za katero je stal takratni vsemogočni Henrik Peternelj, partijsko in sploh št 1 v Kranju. Če si upam pisati o tem? Upam: zadevo so povzeli skoraj vsi mediji, ki so si upali (Teleks), jaz pa sem seveda vprašal tudi tovariša Henrika: "Tole nauš pisou!" mi je rekel v njegovi sobani na občini. Pa sem. IN POTEM SO MI Z ZVIJAČO (ZADRUŽNA GRADNJA) SKUŠALI PREPREČITI GRADNJO MOJEGA DOMA, "ODVZETI" PARCELO, NAGAJALI SO MI DO ONEMOGLOSTI. JOŽE PEŠAK JE BIL ŠEF ODDELKA ZA DOVOLJENJA IN SPOMNIM SE, KAKO SEM PRIŠEL NA DAN PRAVNOMOČNOSTI PROSTORSKEGA PLANA (S TEM SO ME "DRŽALI ZA VRAT") IN ŽELEL MOJE DOVOLJENJE... Pogum? Sploh ne. Novinarska pokončna drža? Sploh ne. Vem samo, da so me takrat na Dnevniku kar prosili, da naj vzamem kredit in si rešim življenjski problem....jaz pa sem na svoji koži doživel "trening strogosti" oblasti. Tovariš Henrik je kasneje postal gospod Henrik...na tejle fotografiji pa je z Janezom Bohoričem ob obisku Veljka Kadijevića na sejmu v Kranju. Pa kje je že to: hišo sem postavil, Henrika in partijskih in drugih kranjskih veljakov nikdar pozabil. Danes bi lahko rekel: bil sem žrtev režima. Pa mi na misel ne pride. Le klonil pa nisem...

Danes je dan svobode medijev, meni pa so stregli v naši svobodni, demokratični državi po življenju. Zato se seveda grenko nasmehnem od protestih Društva novinarjev Slovenije, ko kakemu novinarju kak politik kaj zagrozi na "fejsu" ali s "čivkom". Hranim tole grožnjo kot dokaz, da pri meni ni šlo za "grob poseg v svobodo novinarstva" ampak za - požig hiše in grožnjo s smrtjo.

Policija požigalca ni našla, grožnjo preko SMS pa sem v interesu preiskave moral kar nekaj časa skrivati. Samn slutim, kdo bi lahko naročil tak opomin z ognjem in še čem, vzel sem ga kot del poklicnega tveganja - težje moji najbližji. Isto društvo novinarjev, ki danes organizira akcijo za medijsko svobodo (podpiram!), se sploh oglasilo ni - niti vprašanja, niti obžalovanja, niti...nič! Nisem želel postati "medijski heroj" ampak: to je bil drugi najhujši napad na novinarja v naši državi po osamosvojitvi (po napadu na Mira Petka in do napada na novinarja na protestih lani...) po mojem vedenju. Nisem bil vreden niti klica koga iz DNS, izstopil sem takoj...Toliko o "obrambi novinarjev".

Danes je treba braniti svobodo medijev in medijsko svobodo in svobodo novinarjev kot sleherno svobodo. Ko pa preberem podpis na fotografiji, se nasmejem: niti partija in socialistična oblast niti kriminalci z ognjem mi niso "svobode" dokazovali na tako nazoren način kot LISJAK Z UREDNIŠKO FUNKCIJO! Ta mi je grozil, ker nisem "pisal lepo" o nekem županu, ta me je cenzuriral v zvezi z istim županom, ta je prepovedal objavo člankov in sploh ukvarjanja s tem ali onim, ta me je na sestankih "na štiri oči" spraševal, če bom kandidiral za župana (je pač bil nekomu ali sebi špicelj...), ta mi je segel v roko in v žepu držal figo, ta je ...

Ne ne, on ni bil prijatelj moje novinarske svobode! Danes se lahko samo zasmejem, ko prebiram, da ga financira (dokazano, z oglaševanjem) tisti, ki ga zdaj brani, ker stoji na braniku svobode!? On in podobni so žal samo potrditev, da gre za vsaj dve svobodi - levo in desno in obe sta grozni! Pa ne, da bi gojil kako osebno zamero do nekoga, ki mi je vse življenje bral kozje molitvice, sam pa še študija ni zmogel dokončati. On in podobni so samo naličje neke svobode in farsa boja zanjo. Skoraj tako kot tisti na drugi strani.

SLEHERNO LEPO PRIZADEVANJE JE MOGOČE ZASVINJATI Z DNEVNO POLITIKO IN SAM IN TRMA KOT MEDIJ NISMO IZVEN TEGA. Z ENO PRIPOMBO: TRMI BOJAN VESELINOVIČ NI PODPISOVAL RAČUNOV ZA PLAČANE OGLASE, KI JIH JE STA NAROČALA V IZBRANIH MEDIJIH. DRŽAVNA AGENCIJA TAKO FINANCIRA ZASEBNE MEDIJE? NO, TOLIKO O SVOBODI. DA NE BO POMOTE: DRŽIM PESTI ZA VSE ZAPOSLENE NA STA. ALI SKORAJ VSE. SO, TAKO KOT JAZ NEKOČ, NEKJE V KOLESJU, KI MELJE. IN DOMOV 15. NESEJO "VBOGAJME", GLAVNI BORCI ZA SVOBODO MEDIJEV PA MALO (HE HE) VEČ, KAJNE?