Kolesarji v Ljubljani, dan pred Dnevom zmage. Pa nekaj jih je bilo v Kopru in Mariboru. V Kranju pač ne. Meni so vsi ti ljudje (in v prestolnici jih res ni bilo malo) povedali tole: pravica, da se upreš, je simbolično vzklila prav pred praznikom zmage nad okupatorjem, fašisti, nacisti...(celo komuniste lahko damo zraven čeprav ne v kontekstu 9. maja). Zato me je kot vedno zanimalo: koliko mladih je bilo med tisoči? Večina, ni dvoma. To pa je sporočilo.

Ne, nisem proti Janši in vladi kar tako. Daleč od tega, treba je priznati najmanj dobre učinke boja proti virusu. A virus druge vrste je v vladi in med nami. Gre za virus takega ali drugačnega nasilja nad ljudmi. Ta pa je lahko v tem, da čivkaš to in ono ali pa da na položaje imenuješ strankarske vojščake vseh vrst in s tem sporočaš: takole bo! Pa bo res? Včerajšnje sporočilo kaže na slovenski duh (pa čeprav samo v eni steklenički...), ki je od nekdaj nam lasten. Slovenci ne marama trde roke, ne maramo teptanja drugih, nismo naklonjeni eni glavi z eno pametjo - zato smo do zdaj o(b)stali.

Politikantska miselnost je po zaslugi takih konfliktov med nami. Ko je vlada bolj ali manj tiho, ko potomci nekdanjih zaveznikov okupatorjev prikazujejo njihove madžaronske zemljevide, to zanesljivo ni sporočilo dneva zmagovalcev ampak pritlehne miselnosti tistih, ki so za Bežigradom prisegali okupatorju.

V Kranju nismo kolesarili. Taka je volja ljudi, spoštovati jo je treba. Nihče nikogar ne sme vabiti na ulice, če dotični v tem ne vidi razloga. A nekaj si moramo zagotoviti in ohraniti: duha zmagovalcev ne smemo zapraviti na račun tega, da si ena stranka ali en voditelj ali.... privzame osamosvojitev, da si vzame zgodovino po svoje, da mu najbolj odgovarja čas trde roke in izrednih razmer. Nesvoboda ni samo v lisicah na rokah, suženjstvo je v glavah. In če smo nekoč s posmehom (morda....) rekli, da Tito (zmagovalec nesporno!!!) ne bo "nikdar umrl", imamo danes podobne like kar med nami - naše in tudi že "večne"!? Bogovi demkracije so še vedno bogovi in le verniki se menjajo, kajne?