Naj začnem pred domačim pragom. Bil sem novinar, ki je prvi objavil pijansko nesrečo župana Kranja Boštjana Trilarja. Ki so ga potem v politiki ščitili mnogi kranjski svetniki, kasneje je eden med njimi "zaradi posebnih okoliščin" v istem Stražišču in skoraj na istem mestu predrl gumo na državnem avtu... Odstopila nista čeprav je bila kranjska in slovenska javnost v obsodbah ravnanj enako ostra!

Iz bližnje preteklosti se spominim notranjega ministra, ki je odstopil, a je kuverta ostala zalepljena, ker je ni hotel odpreti njegov šef Janez Janša. Kakšna sramota za politično higieno! In odstopov, ki to niso bili (spomnimo se našega Karla Erjavca nesrečni povratek...) ni manjkalo.

Danes je odstopil avstrijski politik, ki z našim hodi na Triglav. S tistim, ki ne bo nikdar odstopil, ker je tako kot še veliko podobnih brez napak, nezgrešljiv, nepogrešljiv. Se spomnite čestitke Trumpu za zmago ali pa stavka, da bo odšel iz politike, če nam bo šlo dobro....in nam je šlo. Pri sosedih je to malo drugače in škoda je, da je pri nas politična kultura elite za en k..c, tam pa jo Kurz (prisiljen ali ne) spoštuje! In uveljavi. Pa se ni svet podrl in morda se bo na vrh (pa ne na Triglav) še vrnil, njegov gorniški prijatelj s te strani Karavank pa tega ne bo nikoli zmogel....

Sam moram priznati, da sem odstopil dvakrat. Enkrat sem se potegnil nazaj, ker so me prepričali, drugič pa ne. Pa je šlo samo za ta "trapasti fuzbal" ampak lahko sem tudi sam ob boku Trilarju in Hojsu in še komu, ki težko prenesejo ali prenesemo neuspeh.

Neizmerno spoštujem Avstrijo, ampak rad imam pa še vedno Slovenijo. Kurz tam nikomur dol ne maha: ko odpove, so posledice nujne in hitre. Notranji minister, ki je odstopil, je pri nas najbolj nepriljubljen politik, če zanemarimo njegove šefa, ki mu pri vsem skupaj pomaga! Zato je Avstrija dežela kjer lumparija pomeni politično odgovornost, pri nas pa "poenotenje stranke proti sovražnikom" (z leve ali desne, vseeno).

Pa še tole: bo odstopila Barbara Gunčar kot svetnica, če njeno razbijanje Kranja ne bo uspešno? Bo to storila poslanka Mateja Udovč? Bo to storil Branko Grims, ki si še na sejo mestnega sveta in upal, da se mu o usodi rojstnega mesta ni bilo treba izreči? Ali pa bomo morda od prav tako odsotnega Boštjana Trilarja slišali: "Res sem opravičeno manjkal, ko je bilo treba podpreti Kranj - ampak sem s tem naredil nekaj za Kranj ali pa kar Več za Kranj!"

Kurz bo morda zopet (politčno) vstal. Kaj pa našteti naši? Oni nikdar ne bodo padli, dokler jih ne spotaknemo. 2022 bo priložnost, sami ne bodo odstopili ali odšli.