Ko se je novinar Igor E. Bergant vdinjal vladni politiki z vodenjem nekega javnega političnega dogodka, je samo potrdil vzorec obnašanja po "depolitizaciji": mi lahko po zmagi nad Janševimi delamo kar hočemo! Če je to samo zdrs, me je opozorilo na Odmeve dne 22.6.2023 prepričalo, da je dejansko slovenske javne in državne televizije - konec. To je namreč drugi kolec palice, ki jo na prvem koncu držijo Urbanije ipd. Janševi podaniki. Na drugem koncu pa jo vihti Igor, ki je "rojen z zlato novinarsko žlico" tokrat dokazal, kako nesposoben je. Če bi bil sposoben, bi "sesul" razrednega sovražnika in obenem še demonstriral visoko raven profesionalizma.

Izpadel je amater. Najprej zato, ker se kot novinar ni pripravil na nasprotnika. Ki mi je osebno antipatičen, a je izpadel: profesionalen, pripravljen, temeljit. Vse tisto je imel kar je voditelj Odmevov izgubil: kredibilnost in profesionalnost. Roko na srce: vsi vemo, da "urbanije" vseh režimov pač izvajajo ukaze "velikih vodij". A tokrat se je izkazalo, da Zemira Alajbegović Pečovnik ni primerna "žrtev" za Igorje et consortes: gospa se je spustila na tanek led kjer je padla v past direktorja Urbanije. Vsaj sodeč po argumentih, ki jih ni danes še nihče ovrgel. In stojijo kot Janševi brambovci na tv: trdno do končnega poraza, ki ga vsi slutimo. A pijani zmagovalci v studijih a la Bergant normalno razmišljajočim prinašajo res samo drugi konec iste palice. Da te nekdo tako poniža in sesuje kot je gost voditelja, ne vidiš pogosto. Z argumenti, podatki, jasno.

"Bergantovanje" brez argumentov je najbolj vidno danes: glavni mediji so na včeraj udarno novico že pozabili. No, "pozabili". Ko so videli, kakšno "vlogo" je gospa Zemira igrala v Cannesu, je poskus uničenja v.d. direktorja RTV SLO izpadel še bolj bedno: Urbanija je za slovo zabeležil zmago s tehničnim k.o. v ringu kjer naj bi utelešeni depolitizator naše javne hiše sicer slavil zmago retorike brez argumentov.

Tako je bilo moje občutje ob odmevanju v glavi: tole nas čaka zdaj! Takole zgleda depolitizacija v praksi. Je potem čudno, da so v zadregi z izborom novega, levega, našega Urbanije? Kaj če ne bo všeč "bergantom"? Zaključna misel je vedno enaka: vse to mi plačujemo. Gospe Zemire prekratek obisk Cannesa, gospoda Berganta "fuš" v (levo) politiko in kajpak tudi "vse urbanije tega sveta" na drugem polu. Mislil sem, da mi ne bo treba napisati, da gospod Urbanija lahko pomeni v nekem trenutku glas razuma, profesionalnosti, oborožitve z dejstvi, podatki...pa moram to poudariti.

Zakaj se danes ni oglasil novinarski ceh? Zato, ker je bil v veliki večini začuden, kako plehko je lahko voditeljstvo "izbranca depolitizacije"....In ja in zagotovo in jasno: Urbanija se je lotil Pečovnikove kot mu to omogoča funkcija. In tisti, ki mu to hoče dokazati in ga razkrinkati, se ga ne sme lotiti tako, da izpade smešen nergač kateremu gledalec ne verjame nič več. No, ja: en pol gledalcev, da bo jasno. Ker vsaj pri tem ne sodim na noben pol, sem moral zapisati svoje videnje tistega kar (ponovno!) plačujem. ČE BI DANES V DIREKTORSKI PISARNI DEPOLITIZATORJEV RTV SEDEL KOT DIREKTOR, BI POKLICAL IGORJA K SEBI IN BI MU REKEL TOLE: PROSIM, NIKDAR ME NE VABI V ODMEVE. NITI V HIDAK, NITI V SOBOTNO POPOLDNE. KER SI OD VČERAJ NAPREJ DRUGA LIGA ALI PA ŠE NIŽJE. NE PRI MENI, PRI GLEDALCU. NAŠA DEPOLITIZACIJA JE V NEVARNOSTI, DA JO SESUJEJO NJENI JURIŠNIKI....BI ŠEL NAZAJ V ŠPORTNO REDAKCIJO?

Miran Šubic, gledalec in plačnik tega stanja in s.anja