Policija je zato, da skrbi za red in izvajanje predpisov. Ko me je pred časom kaznoval policist Tomaž Kapus, sem se pritožil na PU Kranj. Tudi zato, ker me je udaril z vrati policijskega vozila, ko jih je sunkovito zaprl in mi potem še posmehljivo pomahal. Pritožbe zoper policiste pa se najprej rešujejo - na policiji. In zato je tisti, ki se pritoži, vedno v podrejenem položaju. Zagotovo pa si me je policist Tomaž Kapus zapomnil.

Danes me je znova kaznoval. Mimoidoči mi je med vožnjo proti Kokrici pomahal in ustavil sem - moški pa me je opozoril, da naj bi v gozdu v imrpviziranem šotoru pri gostišču Dežman ležal negibno nek moški. Ne samo novinarska radovednost, tudi človeška prizadetost me je prisilila, da sem takoj zatem ustavil vozilo izven cestišča, a na kolesarski stezi. Odšel sem gledat, kaj se dogaja in vzel s sabo fotoaparat. Ali je to koga prestrašilo, ali ne - našel nisem nikogar. To je trajalo cca 5 minut, na cesti pa seveda ni bilo kolesarjev pri teh temperaturah. Vozilo je imelo ves štiri utripajoče smernike in prižgan motor! V tistem trenutku se je v fordu bele barve brez policijskih oznak pripeljal policist Kapus. Ko je videl, kdo seda v vozilo, je ustavil vozilo (ali pa je vozil njegov poklicni kolega) in obrnila sta se za mano, ko sem se vozil proti Kranju. Ustavila sta me s svetlobnimi znaki na postajališču. Policist je od mene zahteval dokumente in mi povedal, da sem ustavil na nedovoljenem mestu: "Bil sem obveščen, da v gozdu leži človek in odšel sem tja, ker nisem vedel, kaj se dogaja!" Policista niso zanimale okoliščine (o morebitni usodi moškega ni zastavil niti enega vprašanja) in mi je dejal povsem brez slehernega pojasnila, da je to kak ukaz, da lahko ostanem v vozilu. In to sem tudi storil, potem pa sem (za vsak primer) še fotografiral, kje sem bil ustavljen in kako. To je policista očitno razjezilo in mi je dejal, da me bo kaznoval, ker nisem spoštoval uredbe, da ne smem iz vozila!? Manipulacija? Izživljanje? Ali pa zgolj prizadetost? Niti ni pomembno. Policist Tomaž Kapus je opravil svojo dolžnost.

Ker seveda v zgodbi novinar nastopa kot prizadeta stranka, moj komentar ni potreben, ker je pristranski. Je pa v zgodbi naključij preveč: policist se že pelje mimo in ko vidi, kdo vstopa v napačno parkirano vozilo (ne glede na morebitno nujnost zaustavitve), se odloči za "kaznovanje" in me ustavi na postajališču. Nato s policistom iščeta po zakoniku, da najdeta člen, po katerem bom kaznovan in nato si policist preprosto "izmisli" še eno kazen! Zame je naključij preveč.

VSE TO SE JE ZGODILO DOMALA NA ISTI DAN, KO JE POLICIST USTAVIL ŠEFA POLICIJE, KI SE JE VOZIL Z NEREGISTRIRANIM VOZILOM IN GA OPOMNIL!

Zaključek: kaj bi bilo, če bi v gozdu nekdo umiral ali bil potreben pomoči? Policista to - navkljub povedanemu razlogu ustavitve - ni zanimalo. "O tem v zakonu nič ne piše!" je komentiral moje pojasnilo in imel je prav. Se bova srečala pri sodniku za prekrške, ker sem se odločil, da tokrat Tomaž Kapus ne bo zmagal v prvi rundi. Glede na razmerja moči, bo lahko v zadnji. A se bo moral potruditi, ker - fraza ali ne - pravica je enaka za vse.

Šotor kjer naj bi nekdo ležal - tja me je napotil sprehajalec!
Ob mojem prihodu nisem našel nikogar....
Policist me je ustavil na izogibališču in ....