Redarji - nadloga ali ne? Sodeč po statistiki, bodo še lepo oblečeni! Lani smo občanke in občani v Kranju dobili neverjetnih 7448 plačilnih nalogov - oziroma skoraj vsak sedmi prebivalec enega! In pri tem je bilo 2770 kazni zaradi prevelike hitrosti in 4708 kazni za napačno parkiranje!

Za povrh so mestni redarji dali odstraniti 21 zapuščenih vozil in še 519 jih je odpeljal nepriljubljeni "pajek". Ker je nekaterim zavrela kri, so redarji izdali tudi tri plačilne naloge za nedostojno vedenje do uradne osebe in tri naloge zaradi oviranja pri njihovem delu. In koliko smo Kranjčanke in Kranjčani dejansko dali zaslužiti našim redarjem? Dobrih 493 000 evrov!!! Fantastičen znesek, ki pa zajema vse globe in prekrške in kazni v letu 2011.

Za povrh pa smo očitno zadnja leta "pozabili" plačevati kazni. Od januarja 2007 smo v štirih letih ostali dolžni 3679 glob in to je pomenilo, da v mestni blagajni ni pristalo okroglih 322 000 evrov, ki pa jih tudi (še) niso izterjali. Mimogrede: inšpektorat šteje že spoštljivih 20 zaposlenih, poskusili pa bomo zvedeti še kaj o drugih aktivnostih redarjev, ki naj bi skrbeli še za kaj poleg napačnega parkiranja in prehitrih voznikov na mestnih cestah in ulicah.

Ko so sporočili iz mestne uprave, očitno postajajo problem tudi zapuščena vozila in podobni grehi občanov. Zagotovo pa bi pričakovali od mestne uprave (predvsem prejšnje) tudi večjo učinkovitost pri izterjavi, ker smo sicer občanke in občani v dveh različnih vlogah: eni grehe plačujejo, drugi pač ne! Ne glede na vse skupaj pa je mestno redarstvo res pravo podjetje z nedvomnim dobičkom....