Letos bomo kranjski davkoplačevalci imeli dober občutek: vozili se bomo najceneje v Sloveniji, ko gre za mestni promet! 30 evrov za letno vstopnico je res smešno. 5 evrov na mesec - bravo! Koncesijo za to početje ima Alpetour potovalna agencija na Primskovem, ki je v letu 2010 imela 600 000 evrov dobička. Prav. Dobro. Mestna občina Kranj je za mestni promet namenila več kot 800 000 evrov istemu podjetju.

V Alpetouru so veseli: promet naj bi se namreč tako povečal, da boli glava. Lani se je namreč v mestnem prometu peljalo 1 100 000 (milijon sto tisoč) potnikov. Kranjčank in Kranjčanov!!! To pa je za 340 000 več kot leto prej. In zdaj pride na vrsto vprašanje: kako so pri prevozniku to izračunali?! In Damjana Marn, odgovorna za trženje, nam tega ni želela povedati. Lani je imelo mesečne vozovnice skoraj 12 000 ljudi in letne 2000 ljudi. Dnevnih smo kupili 90 000.

Kaj je torej bistveno? Da mestni promet ni poceni. Ker je to le "fata morgana": kar meščani dobimo s poceni vozovnico, plačamo iz proračuna. Preprosto in jasno. Prevoznik je očitno zadovoljen, ker ima dobiček. In ta dobro dene lastnikom, nam pa malo manj. Koncesijska pogodba pride na vrsto še letos, mi pa se lahko le vprašamo ob (večinoma) praznih avtobusih po načelu "samo milijon nas je....ki smo se lani vozili v mestnem prometu"!

Že dlje časa je znan hec z delavci. Ko so delodajalci videli, po čem je mestni promet, so zmanjšali prispevke zaposlenim, Mnogi so bili tako ob priboljšek k plači, ker jim je nadomestilo za prevoz na delo nekaj pomenilo v denarnici. Zdaj na leto dobijo 30 evrov... Pošteno, ampak boleče, kajne!

Prevozniki sicer načelno vedno jamrajo. Drago je gorivo in ostale mantre se pač vrstijo iz leta v leto. A mi v Kranju damo še pol milijona za prevoz otrok. In tako Alpetour velik delež svojih prihodkov tako ali tako ustvarja iz državnih in občinskih nadomestil (glej Supervizor)!? Drugače se jim pač ne splača. In zdaj bo mestna oblast na potezi, da ponovno podpiše pogodbo o tem, kako prispevamo k dobičku prevoznika, ki dela Kranju velko uslugo in izvaja mestni promet...

Še vedno pa je uganka, kako so v Alpetouru našteli 1,1 milijona potnikov?