Župnijska cerkev, osrednja v Kranju. Jaslice so obvezen del Božiča, ki je - kot trdijo mnogi - čas miru, družine in veselja, ker je rojen odrešenik tega sveta. V Kranju je božično vzdušje popestrila ura zgodovine: četniki preganjajo nune, partizani duhovnika in tako naprej. Čas: v teh dveh primerih kakih sedemdeset let nazaj...a drugi prizori sežejo še dlje v zgodovino, do škofov Barage in Slomška. Kranjske jaslice so namreč le kulisa za uro zgodovine kjer so prikazani kandidati za slovenske svetnike. Ja, skupaj z jaslicami, Jezuščkom in še čem dobite tudi spomin=opomin na dogodke iz zgodovine. V duhu Božiča, seveda!

Kranjčan, ki nas je na ta tematski okvir opozoril, je visoko izobražen človek. Ni mogel verjeti, da v cerkvi sredi Kranja za Božič najde tak prispevek k naši zgodovini oziroma - spravi. Pa ne, da bi kdo imel kaj proti poskusu, da se zgodovina pač ne pozabi in tudi za koga mučni in neprijetni dogodki morajo biti del naše zgodovinske zavesti. Ampak: za drugi največji katoliški praznik jaslice umestiti med četnike in partizane in njihove žrtve...je lahko za koga zgrešen čas in prostor, za drugega neokusno.

Božič je že zdavnaj praznik tudi za tiste, ki v cerkev redko zaidejo ali pa sploh ne. Pač s(m)o si ga prisvojili, ker se srečamo z najbližjimi in ker je to pač prelomnica v času. Zato je za tiste, ki ne zaidejo v cerkev, a praznik jemljejo za svoj, vseeno, kaj so pripravili v osrednji cerkvi našega mesta. A kljub temu si upamo pomisliti, da bi bilo lahko tudi drugače: Božič bi ostal brez ure zgodovine, ki bi jo njeni pobudniki lahko kljub temu prikazali kadar bi želeli....