1.

Kranj ima park La Ciotat, ki ga ne pozna (naša trditev 1%) ljudi, ker je to vsiljeno čaščenje (zakaj sicer parki so?) umetnikov, ki so živeli v istem času kot Prešeren!? Kaj ima to z našo kulturo, izročilom, jezikom? Nič. Ima pa stično točko: pridejo oblastniki in se slikajo ob vedno novih kipih...Morda pa na Papui Novi Gvineji obstaja silno znan pesnik, ki je živel v času Prešerna? Dajmo še njegov kip....Ne, ni norčevanje, je le dokaz, da park nastane, ko se ga spomni politika.

2.

Kranj dobiva Park slovenske himne. Ljudje bodo drli v Kranj, za začetek sta bila to odhajajoča Tonin in Pahor - politika z malo razlogov za "zgodovinski spomin slovenskega naroda in kranjskega še posebej"! Botra parka sta morda v spregi ali dobrih odnosih z županom Rakovcem - ideja in vsebina parka pa je "neoporečna": kdo si upa ugovarjati himni!? Če bi te zapravljene evre zmogli vložiti v park =Botanični vrt Kranj, bi županu in oblasti priznali skrb za okolje na lastni zemlji. Tale park bo ali je na - cerkveni....Komu so z njim kaj plačali, je vprašanje. Nekaj pa je gotovo: oblast, ki začne sebi postavljati spomenike take vrste, je vse dlje od ljudi.

3.

Bleiweisov park že gradijo? Tam pri avtobusni bo. Kanjon Kokre že postaja kranjski park? Bo, ko bo. To sta parka, ki ju bomo Kranjčanke in Kranjčani pozdravili, kanjon pa bo slovenska atrakcija in zanimivost in še kaj oziroma je že....

VSAKA UREDITEV ZELENE POVRŠINE JE SMISELNA IN DOBRA. KO PA NAM OBLAST SKUŠA NEKAJ SPOROČITI S TAKIMI PARKI, JE UČINEK NAVADNO RAVNO NASPROTEN - LJUDI ODVRNEJO...NE TRDIM, DA BO V KRANJU TAKO, A SEM PREPRIČAN, DA STA "IZUMLJENA" PARKA IDEJI, KI STA BOLJ PLOD POLITIČNE KOT ZDRAVE KMEČKE (ALI MEŠČANSKE, ČE HOČETE) PAMETI.

"pO NJIH PARKIH JIH BOSTE POZNALI!" = NOV KRANJKI PREGOVOR....

Miran Šubic, Kranjčan