Spoštovani predstavniki kranjske politične oblasti, spoštovane Kranjčanke in Kranjčani!

Novinar sem več kot štiri desetletja. Ko nisem bil po volji nekdanji partiji, so mi stregli po strehi nad glavo, da bi bil poslušen. Ko sem bil napoti v demokratični Sloveniji, so se me lotili s požigom hiše, različnimi napadi. Ustanovitev Trma.si je bil moj odgovor na ustavno pravico do svobodnega izražanja. In če so se me do zdaj lotevali iz zakulisja, mi grozili in podobno, se je v zadnjem času zgodilo nekaj, česar nisem in ne morem povezati z državo Slovenijo - mojo državo. Najprej me je zaradi novinarskega dela osebno blatila ministrica te vlade in kot sem protestiral pri predsedniku vlade in pri predsednici države, se nista niti odzvala. Poudarjam: visoka predstavnica oblast v Sloveniji je v odgovor na moje pisanje širila laži, nikdar pa mojega pisanja ni demantirala kot ima pravico in kot veleva in omogoča Ustava, ki ji je prisegla. Ostal sem sam, nezaščiten - a ne odneham.

Danes se je mojega pisanja lotil lokalni veljak, ki je zaupanja vreden človek kranjskega župana in oba sta plačana iz javnega denarja v mestu kjer sem davkoplačevalec tudi sam. Rokavice so snete: zdaj gre na nož z novinarjem, medijem. Nikdar nisem jemal monopola nad resnico, objektivnostjo ipd. V to preprosto ne verjamem, a za vsem zapisanim stojim in sem stal. Preprečitev poročanja novinarju je eno najbolj strahopetnih dejanj oblasti. Katerekoli. Kjerkoli. Spominja na čase, ki so sicer zgodovina, a njihovi nauki ostajajo. Ne za vse. Nek lokalni oblastnik, ki je po politični volji postal direktor javnega zavoda, si jemlje (s potuho svojih šefov ali ne pač ni pomembno) pravico, da krši Ustavo in zajamčene pravice.

Tako dejanje v zgodovini Kranja po osamosvojitvi nima primerjave. Tako početje je zavržno do javnosti, ki tega izvajalca kršitev Ustave plačuje in do zdravega razuma slehernika. Najbolj pa je zavržno do svobode javne besede, do novinarske svobode, do pravice povedati, kar misliš.

Temu se Trma.si in sam kot odgovorna oseba ne bom odpovedal. Današnji dogodek je velika sramota za vse, ki potrjujejo take osebke na odgovorna mesta. Današnji dogodek je demonstracija politične moči nad novinarjem, ki je za povrh vsega upokojenec in svoje novinarsko poslanstvo opravlja brezplačno. Današnji dogodek je smrt demokracije v našem okolju in širše.

Od nikogar ne terjam nobene podpore ali potuhe ali česarkoli. Oporo mi daje Ustava RS in moja lastnosti, ki ima enako ime kot medij, ki ga vsak dan berete tisoči.

PS

JUTRI OB 11.URI BOM NA SLOVENSKEM TRGU PREBRAL IZJAVO O NEZASLIŠANEM PRITISKU IN ONEMOGOČANJU NOVNARSKEGA DELA. VABIM VSE, KI TO ŽELIJO, DA SE MI PRIDRUŽIJO. TIHO PA NE BOM, UTIŠALI ME NE BODO.