Priznam: vse življenje spremljam šport in vedno je pred tekmo morje "če"-jev, še več po vsaki tekmi. Da o teorijah zarot ne pišem - tudi to je obvezna "hrana" športnega navijača. Pa vendar: ni vseeno, kdaj s kom igraš, kajne? Zlato pomeni, da si premagal vse, a včasih je lesk kolajne že dovolj. In čeprav Američani pošljejo na svetovno prvenstvo svojo "žnj" ekipo po kakovosti, se jim vsi radi izognejo. Tudi Slovenci? No, ljudje mešamo karte, a deli jih sam hudič, kajne?

Ni ga bilo novinarja, ki bi se ukvarjal s tem, da so naši asi po odličnem uvodu potegnili ročno in jih ni bilo več na igrišču proti Nemcem. Še dobro, da pred 80 leti ni bilo tako, če se malo hecamo. Pa je šport krvavo resna zadeva: hudič pa je zopet delil "napačne karte" in smo naleteli na Kanado, ker drugi ne igrajo po naših željah in pričakovanjih ampak po svojih matematikah in seveda - zmožnostih.

Zdaj se lahko pokaže kruta resnica: izognili smo se ZDA in naleteli na Kanado in se potem lahko izognemo - kolajni. Kajti poraz pomeni dejansko konec sanj o odličju. Načrt razpleta in želena Latvija je padel v vodo, zdaj bo doli na drugem koncu sveta vseh dvomov konec, ko bo konec tekme s Kanado.

A bo seveda v teoriji zarot to samo novo poglavje. Če smo namerno izgubili z Nemci in nas sosedje Američanov ohladijo, jih ne bo malo kazalo s prstom na "kalkulacije". In če zmagamo s Kanado, bodo športni eksperti slavili našega selektorja in fante, ki so Američanom pod zob poslali Nemce.

Nesporno je bil vsaj tihi cilj, izogniti se ZDA do konca in imamo (vsaj) srebro. A obstajajo tudi taki športniki in selektorji in ekipe in mentalitete, ki si rečejo: "Američani zdaj ali kdaj drugič, zmagati moramo vse tekme, da smo prvi." In treba je priznati: MED SLOVENCI JE ŽE DOBRO RAZŠIRJENA MENTALITETA, DA MORAMO BITI PRVI. KER NAS RAZVAJAJO VSI ŠPORTNIKI PO VRSTI. STE POMISLILI, DA PRED NPR PETIMI LETI NISMO NITI DOBRO VEDELI ZA KOLESARSKE ASE, DANES TERJAMO, DA PRVI PRIDEJO V CILJ VEDNO IN POVSOD? PRIMERJAVA JE MORDA TUDI DOBRA TOLAŽBA: PREDSEDNICE SLOVENIJE NE POZNAJO NITI V TRSTU ALI GRADCU, LUKA JE ZNAN PO VSEM SVETU....

Vedno navijam za naše. A nikdar ne bi prikimal ob športnih "kalkulacijah". Ne zato, ker sem tako moralen ipd. ampak zato, ker - kalkulirajo tudi drugi.....

Miran Šubic, kavčar