Boštjana Lindava sem spoznal kot novinar policista. In če sem bil kdaj vesel, da sem imel kakega "krta" v policiji in zvedel kaj prvi in edini in sploh - on nikdar ni dal niti trohice upanja, da bi lahko kaj komu "šepnil". Saj morda komu drugemu je, meni ni. Vedno je bil na potrebni razdalji, vedno je znal pokazati, kaj je policist. Tudi danes. Vesel sem, da je tak ostal. Nedavno sem komuniciral povsem uradno z njim, zopet je pokazal držo kot prej, kot vedno.

Hrbtenica je čudna zadeva: lahko se upogne, lahko se zlomi, lahko pa je preprosto pokončna kot mora biti. Lindav je danes pokazal to: hrbtenico. Morda bo marsikdo rekel: pameti pa nima, da se bode z močnimi in močnejšimi. Res je tako mogoče zaključiti, ampak tragika te države in te oblasti je v tem, da nekdo s svojo držo izpade "bedak": ker se ni prodal, uklonil, upognil, utihnil ipd.

Boštjan Lindav nima kaj iskati s tistimi, ki danes policijo prevzemajo kot jo je prevzela prejšnja vlada. Kjer je bil Boštjan Lindav izgnan. Kjer so hodili po njem. Potem se je vse obrnilo, "golobnjak" pa dela podobno, isto, enako. Meni je vseeno, kdo zlorabi oblast - Janša, Golob ipd. itd. Za nas navadne ljudi je pač sramota, da tisti s hrbtenico izpadejo kliki, ki je na oblasti čudni. Nevarni? Tudi mogoče.

Ne idealiziram gorenjskega policista. Slednji so navadno med ljudstvom nepriljubljeni, zasmehovani, osovraženi. Dokler ga ne rabiš, da te rešuje, da preprečuje slabe stvari, ki se ti lahko zgodijo. Potem spremeniš mnenje. Boštjan Lindav danes ne rešuje sebe, položaja in svoje kože. Dejansko stoji pokonci zato, da pokaže, da je hrbtenica lastna vsakomur, a nimamo vsi enake.

Novinarski ceh je razdeljen kot malokateri. Glede na to, da mi je bilo dano kdaj pokukati tudi v ceh v modrih uniformah, lahko trdim podobno. A to je lastno mnogim poklicem, kajne? Ko se v tem pojavi nekdo, ki odstopa - tudi izstopa. Boštjan Lindav je v kratkem času doživel nekaj kar si trohico domišljam tudi zase: ni sprejemljiv za oblast. Je kriv on - ali oblast? Presodite sami, a še prej preverite svojo hrbtenico, kakšna je. Sam sem jo velikokrat skotzi življenje. Nisem bil vedno zadovoljen.

Danes si želim, da bi imel hrbtenico kot Boštjan Lindav.

Miran Šubic, ki me policija ni marala - a sem vedno cenil prave policiste. In to upam podpisati.