Gledamo agonijo Luke Dončiča - enega najboljših košarkarjev na svetu. Iz njega samo in izključno mediji delajo več kot je. Zato ne opazijo, da je ponovno telesno (pre)težek in (p)ostaja težek značaj - moteč za podobo na igrišču. Ni prvi, ne zadnji - a bodimo optimisti, da bo zmogel premagati samega sebe. Samo v tej tekmi namreč izgublja: po svoji in krivdi nekritičnih hvalnic, ki mejijo na norost. Navijača razumem, novinarja pa ne. Hvalospevi zbledijo, ko jih povozijo porazi.

Obliž na rane pa vedno pride. Čakamo še odbojkarskega, malega nogometnega smo pa dobili. Nogomet spremljam "od rojstva" in zato sem si upal zapisati, da je Benjamin Šeško zvezda, ki se je rodila na igrišču. Samo tam. Nikdar ne bo milijonar kot Luka, a njegova prepoznavnost bo vsekakor rasla, če bo samo in zgolj na igrišču pravi. Po značaju, z žogo je to začel dokazovati konstantno. Podaji, ki jih je prispeval včeraj, sta lastnost velikih nogometašev, ki vidijo soigralca in mu ponudijo žogo za gol. Pri dvajsetih letih in pri skoraj košarkarski višini so to spretnosti ali lastnosti, ki odstopajo od povprečja. Ob lepi zmagi je proslavil soigralca z nogometnima biseroma, podajama tja kamor žoga mora. V nogometu to cenimo tisti, ki igro razumemo kot dogajanje na vsem igrišču in ne le pred golom. Beni Šeško je strelec in igralec, ki ga dolgo nismo imeli. Naj traja.

Šeškomanija bi seveda uničila lahko podobo fanta, ki se prebija v nogometni vrh. Tam so kot v NBA krute realnosti slave, denarja in še česa. Za slovenski šport so zmage reprezentanc obliži. Naj jih bo čim več. V zadnjem pogovoru si je Beni zaželel, da bi imel Lukov dres. Simbolično, poučno in logično. Naj ga jemlje kot spodbudo in poduk, da je v športu slava minljiva in traja do naslednje tekme.

Včeraj je Slovenija zmagala v nogometu. A kot moštvo s precej šibkimi členi. V tem je vse: če zmoremo kot celota nadomestiti napake posameznikov, lahko uspemo. V Manili smo se naučili, kako pomembno je to.

Miran Šubic, ki sem v prestolnici Bavarske dojel, da lahko slovenski fant osupne nogometni svet in imel prav....