Že videno in slišano, kajne? Najprej "besne" priprave skozi poletje, potem "iskanje občutkov" in na koncu opravičila = slovenska smučarija. Čast izjemam. Svoje pa dodaja narava - ne samo pri nas kjer imamo smučarske centre na tisti nadmorski višini, ki ne dovoljuje prave zime. A kaj, ko smo desetletja "premagovali naravo", kljubovali soncu ipd. Zdaj tega naboja ni več, slovenski navijači so preprosto siti tvezenja vedno enih in istih "advokatov neuspehov", ki ustvarjajo lažno sliko. Tista resnična pa je taka, da na prste ene roke štejemo smučarke in smučarje, ki kukajo iz povprečja ali pa še to ne. To so dejstva, to so seštevki točk in to so padci, ki so dejansko en sam padec navzdol. Stokrat zapisano: dokler bo smučarija izven šolskega športa, ne bomo našli nadarjenih ampak samo bogate otroke, ki lahko smučajo, ker....

In seveda posiljevanje narave od ledenika kjer piha ali sneži vsako leto in odnaša začetek sezone, ki je dejansko posilstvo narave. Tega so skušali uprizoriti še Švicarji pa se je zalomilo, ker narava tam gori pač ne pozna sponzorskih pogodb ipd. razlogov za tekme v tistih gorah kjer naj bi kraljeval mir in kjer ljudje najdejo izzive v neokrnjeni naravi.

Če navkljub nacionalnim novinarskim zvezdam zmoremo gledati vse to vsaj malo objektivno in realno, je edina tolažba v tem, da bo svet moral ukrepati. Tekme tam nekje kjer pride nekaj sto gledalcev, so polomija. Tekme v tem fotmatu so - vprašljive. Prej ali slej se bo zgodilo, da bodo vlagatelji spoznali, da gre za brezupen poskus nekega športa, ki ni niti množičen, niti "televizuičen" kot se reče. No, potem pa morda lahko začnejo znova.

Fantastov vseh vrst pa ne manjka drugod: zdaj bi povečevali skakalnice serijsko. Pa polovici gledalcev dobesedno zavre ob zvezi "vetrna izravnava" ter drugih poskusih držati skoke nekje tam kjer jih morda viti pet držav (pretiravam, priznam...). Vsi ostali so to opustili, ker preprosto nima smisla. To je najmanj množična panoga med zimskimi športi, celo zimske velesile (Italija, Francija, Finska) ne tožijo preveč. če jih ni zraven. Slovenija pa skuša zopet z medijskim "friziranjem" ustvarjati Potemkinovo vas. Nove, večje skakalnice=letalnice za z rekordi obsedene so tragedija svoje vrste. Ne samo zaradi nesmiselnega posiljevanja narave (luči v Planici naj bi bile "rešitev"), zapravljanja denarja - zaradi nesposobnosti dojeti dejstva, ki so pač kruta in niso naklonjena športu kjer kopica mladih ljudi strada, da sploh tekmuje?!

Zima je vse manj bela in mi smo vse bolj zeleni od jeze. Če želimo belim športom dobro, začnim delati v šolah in spodbujajmo otroke in jim pomagajmo na smuči. To pa tistim, ki se vozijo po svetu in nam iz leta v leto trobijo isto, ne diši. Vsaj tako kaže.

Pa se je šele začelo, a že trpimo. No, jaz ne: nikoli nisem bil pristaš "elitnih športov". A po drugi strani sem pripravljen vedno podpreti slovenske zimske športe - a ne za to, da od njih peščica živi, športi pa crkujejo.

Miran Šubic, ki sem samo "kavčar" - ampak si upam misliti in kaj zapisati.