Triglav je bil vedno klub kjer so lahko sodniki počeli, kar so hoteli. Enkrat smo bili deležni (kvalifikacije za prvo ligo) tudi mi posledic sodniških napak - sodil pa je najboljši sodnik in zakulisja ni bilo. V nedeljo ni sodil najboljši sodnik, a je le pričakal svojo sekundo: ko je bila prva priložnost, je zapiskal najstrožjo kazen. Upravičeno. A v Kopru je za Triglav ne bi. Samo ta razlika je. In tretjič so Triglavu sodili sodniki iz Prekmnurja! Kdo je že tam doma? Nafta? Preveč naključij?

Ko si zadnji pač verjameš tudi v take scenarije. Ki so jih znali v Prekmurju vedno poudarjati: šef pri delegiranju sodnikov je Gorenjec, dosmrtni Kim Il Sung gorenjskega nogometa. Predsednik MNZ Gorenjske je vesten kimavček v Ljubljani - sprejemljiv za vse oblasti in vse predsednike in vse lobije in vse interesne skupine. To vem, ker je tudi Triglavu v preteklosti še kako pomagal. Žal ne pri delegiranju sodnikov kar uvrščam pod eno redkih pozitivnih plati vladavine človeka, ki si kruh služi s trgovino. Ne nogometno, a s trgovino. In nam pošilja v Kranj razne Žgance in če se le da še malo prekmurskih žvižgačev kot v zadnjem času. Je česa kriv? Niti najmanj. Ker če bi bil kriv on, kako je šele kriv uradnik sodniške organizacije, ki sedi v pisarni NZS in je v življenju (če se je le dalo) piskal tako, da je Triglavu vedno pokazal, kako daleč je (komu) prišel. Oholi narcisoidni mož v črnem je hitro pozabil, kje je brcal žogo. Ni edini: za lojalnost v tej združbi je treba kimati do onemoglosti pravim ljudem. In potem pač počneš kar hočeš. In postaneš Kim Il Sung nogometne Gorenjske - vedno boš izvoljen, ker koristi pametno deliš tistim, ki potem podpirajo "vizijo razvoja nogometa", ki je tako ali tako vsah v naši pokrajini "blažev žegen"(namerno napisano z malo!).

Nima smisla preveč krivde iskati pri sodnikih, ker so v teh dresih združeni očetje in sinovi (nepotizem je naravnost epidemičnih razsežnosti), metoda dela pa je v najbolj javnem športu vedno - skrita. Kazni igralcem objaviti v vseh medijih, sodniške napake pa skriti - to je načelno in v prid nogomet!? Zato je pošiljanje zanimivih sodnikov na Triglavove tekme pač samo demonstracija moči nekega dela nogometa, ki sebi od nekdaj pripisuje mnogo večjo vlogo. Njihovo dobro materialno podlago, njihovo oholost in nesposobnost soočanja z napakami, njihov nepotizem in še kaj pa tako ali tako plačajo tisti, ki so v tej zgodbi "nebodigatreba" zraven: nogometni klubi. Zato dosodiš v Kranju enajstmetrovko "preden rečeš keks", v Mariboru pa dol požreš piščalko.

Kim Il Sungu so za življenja postavili spomenike. Razmišljajmo o tem tudi na Gorenjskem!