Milčinski je Butalce opisal. Mi jih živimo. Vsak dan. Povsod. Sami zase smo prepričani, da so Butalci drugi. Na vse to sem se spomnil, ko sem prebral izjavo igralca Triglava v športnem časopisu. Nanašala se je na tekmo v Novi Gorici kjer je sodnik (celo za pregovorno navijaške Primorce) "malce prestrogo" (kar v normalnem jeziku pomeni: okradel je Triglav) zapiskal najstrožjo kazen za gostitelje, ki so potem izenačili. In kaj pravi naš igralec,veteran in najbolj izkušen nogometaš te ekipe? Sodniku je dal prav, enajstmetrovka je bila plod nerodnosti njegovega soigralca!? Noro? Resnično? Je cesar nag in smo se vsi zmotili? Ali pa je en igralec iste ekipe bolj pameten od vseh ostalih+trener+vodstvo+novinarji+gledalci+....Ne bi verjel, če ne bi prebral. In sem se spomnil, da je ta žogobrcar že prej znal pljuniti po lastnem klubu in trenerju in odgovornih. In da sem zanj =namestno njega plačal klubsko kazen. Bedak. Ne on - jaz.

Demokracija je. Svoboda izrečene in pisane besede je. Davka na neumnost pa še ni. Ker bi ga v takih primerih morali predpisati in izterjati. Ko nam piskajo take najstrožje kazni, vedno rečem samo eno: žganec se bo prej ali slej utopil v mleku, s katerim ga varujejo sodniški botri. Kaj pa mi, ki pljuvamo v lastno skledo in podpiramo take sodniške napake celo javno? Ni nam pomoči. In zato seveda možaku v kopačkah lahko pomaga le sv.duh in ga kdaj razsvetli. Tisti pa, ki ga še naprej kujejo v zvezde, niti on ne more pomagati. Zato mu sledim tudi jaz: ja, res je sodnik zapiskal prav. Krcič je nesramno podrl Pluta. Namerno in nespretno. Bravo, sodnik. Le tako naprej.

Nekoč so mi istega mojstra žogobrca opisali takole: "Ko gremo na kako gostovanje, se več pogovarja in rokuje in druži z nasprotnimi igralci, kot z našimi!" In sem danes prebral v istem mediju na istem mestu (oh, visokost, oprostite...) izjavico (kajpak, šaljivo - tako gre to med mojstri žogobrca), da je bil možakar bolj jezen, ker ga ni znani igralec nasprotnika nič poklical na telefon in bla bla bla.... Papir vse prenese, ampak taka najava odločilne tekme za obstanek me je znova navdušila in prepričala, da famozna anketa med igralci Triglava o lastnem klubu ni bila naključje. Kaj hočemo, lahko si na videz ves pokoren, ampak zame bi bil odgovor na vprašanje, kakšen je tak igralec, naslednji: ja, len do lastnega kluba soigralca in okolja ki ga obdaja.....