Sodnik, ki je pojedel premalo žgancev, da bi sploh sodil v resnem nogometu, je še naprej "otroček sodniškega lobija", ki zmore vse. Na tekmo v gosteh nam ga je poslal Blaž, naš Blaž, gorenjski Blaž. Se spomnite tekme v Kranju, ko se je isti žganec zataknil v grlu vsem, ki smo spremljali, kako nek sodnik preprosto nima ne občutka, ne presoje, ne pojma o nogometu. Pa sodi že prvo ligo, takrat se je blamiral šele na drugi. In bo sodil tudi naprej... ker je otrok pravega botra... ker je boter močan.... ker je "sodniška mafija" nad vsemi. Nad NZS nedvomno. Pa ne, da bi bil navijaški - preprosto sem samo videl posnetek tega, kar je sodnik storil. Ne gre za to, da nam je škodil, da nas je oropal, da nima pojma o tem, kaj je prekršek, gre za nadaljevanko. Že videno in še videno.

Ob tem sem vesel, da me ni več v nogometu. Ker mi ni treba molče trpeti Blaževih "delegiranj" in njegovega kimanja in pomenljivih nasmehov in kretenj in vsega kar si ta posadka leta in leta dovoli. Žganec je pač neužiten, Jug pa piha vedno narobe. In takih primerov je še in še. Ni pomembno, če je po vsaki tekmi, ki jo sodiš, cel hudič. Ni pomembno, če je tvoja interpretacija vedno drugačna od vseh, ki so bili na tekmi. Važno je, da se ti JASNO ŠAJNA V GLAVI, KDO TE POTISKA NAPREJ! In sem nam šajna že dolgo, ali ne? Dosojena enajstmetrovka proti Triglavu ni bila ne namerna, ne zlonamerna, bila je preprosto - trapasta. Kot je tisti, ki jo dosodi. Kot je tisti, ki te žgance skuša narediti užitne.

Nekoč sem enemu sodniškemu pametnjakoviču iz Kranja rekel samo eno: "Ves denar, ki ga dobite, smo v klubih krvavo zaslužili ali izprosili. Redite se na naš račun, se lepo oblačite, dvigate sodniške tarife in nikdar ne priznate napak!" Je bil človek malo prizadet - konec koncev je pobiral denar dolga leta za sodniške umotvore, poznala ga je vsa Slovenija.

Malo pred Veliko nočjo smo torej doživeli vstajenje. Žganec je bil tako slab, da bi ga človek izbruhal. In Blažev žegen je deloval še enkrat. Kombinacija, ki ti jemlje vero v to, kar počneš. Nogometni voz pa drvi dalje, kaj potem, če izpade ali propade en nogometni klub? Tarife bodo, zaščita sodniških botrov bo in piskali bomo do onemoglosti...

Jim bo kdo stopil na prste? Ne, gliha vkup štriha, kranjski nogometni Kim Il Sung ima odlično zaslombo, kritje, "bandažo"! Zato smo mi žganci, ki nas z užitkom pogoltne in potem poplakne.....