Člansko ekipo Triglava so v zadnjih 10 letih vodili po izpadu iz prve lige in ponovni uvrstitvi domači trenerji z eno izjemo, ki potrjuje pravilo. Levstek,Misja,Bučan,Pavlin,Bevc,Brkič - to je spisek in samo Bevc je prišel izven Gorenjske inb kratko trajal. Lahko celo zapišemo, da je uspešno dajal videz, da je pravi trener za Triglav. Kjer še vedno delujeta tako Zupančič (prvak druge, vodil klub v prvi ligi), Bučan in tudi Misja kot športni direktor. Barcelona je ob menjavi desetletja sledila Triglavovemu konceptu: ob igralcih šolamo tudi lastne trenerje. V Triglavovi NOGA in okoli nje so še ambiciozni, študiozni in predani trenerji, ki so že in bodo napredovali do članskega.

Zato je to model, ki prinaša bistveno več dobrega kot slabega. Velika večina teh trenerjev je klub spoznala skozi mlade selekcije, nato trenirala člane. Jasno pa je, da tudi domači trener ni nepogrešljiv, da je lahko zamenjan, da je lahko žrtev slabih rezultatov. Največja moč kluba pa je, če trenerji potem v klubu ali ob njem ostanejo, mu pomagajo. Prav tako pa je res, da se vsak trener in vsak klub drug ob drugem lažje učita, če se poznata. Tito Vilanova pozna Barcelono in zakaj je ne bi mogel trenirati? In v čem je on že na začetku slabši? In seveda: ni rečeno, da je boljši, da bo kos nalogi.

Skrb za lastne trenerje in uveljavljanje lastnih igralcev je zakonitost, ki ni brez težav. Ni lahko trenerju, ki je zraščen s klubom, dati odpoved. Tragično je, če trenerji takih odločitev niso sposobni sprejeti in dojeti, ker potem (kot funkcionarji, na primer) postanejo klubski sovražniki, destruktivno delujejo, ker je njihov ego večji od kluba. Pep Guardiola se je poslovil tako, kot se poslovijo največji: z uspehi, z dostojanstvom, karizmo.

Na tej poti je treba vztrajati in vzpostaviti sistem, ki bo bleferjem v trenerskih vrstah jemal pogum, da prodajajo meglo. Tudi v Triglavu. Imamo svoje trenerje, imamo svoj model, imamo dokaze, da zmoremo. Vse ostalo je ODGOVORNOST ZA VODENJE tako ekipe, kot kluba. Ker nekdo mora prepoznati trenerja, mu dati priložnost in ga - če je taka ocena - tudi zamenjati. Ko pa se te meje odgovornosti zabrišejo, je potrebno slediti napisu na Plečnikovi stvaritvi v Komendi: "Molimo za zdravo pamet!"