Na spletni strani prve lige ne boste našli novice, da je Nafta zamenjala trenerja!? Toliko o tistih, ki so se ali pa se še "futrajo" na teh jaslih. Z neumornim Florjaničem na čelu, ki ga je Čeferin gladko in jasno in hitro pospravil za malo malico. Res je, da je Združenje prvoligašev mrtvo truplo brez življenja, a vendarle: kaj pa lige? Kaj pa klubi? Kaj pa razvoj? S tem se Florjanič ni veliko obremenjeval, ker je njegov žebelj v krsto Triglava ostal zgodovinski: "Dobra je tudi liga 8!" Noro, a resnično.

Dobra pa je liga 12. Ja, tudi zdaj v recesiji in polomiji. 33 tekem, trikrožno. Dovolj terminov za pokalna tekmovanja, čim manj sred. In jasno: tekmovalna liga = šest ekip za vrh (Mb, Ol, Kp, Rudar, Mura, Gorica) in šest ekip za obstanek (Celje, Domžale, Triglav, Nafta, Aluminij in...). In dve drugi ligi s po 12 ekipami, trikrožno. In tretje (nesmiselne) lige? Na medobčinski ravni = štiri lige ali pa kakor želijo klubi. In je na vzhodu dovolj klubov? Zanesljivo! In na zahodu? Prav tako. Napredujeta prvaka, zadnja dva iz prve lige izpadeta. Tekmovanji sta zanimivi za gledalce, ker ni več nesmiselnih štirih krogov, ker je liga dovolj izenačena (zakaj ne še play off in play out kar znese= 2x11+10 tekem). To početi v krizi? Ja, ravno zdaj, ker je razlika taka, da to prenese.

Ideja je ponujena ob tem, da se še nekaj let ne bo zgodil "slovenski profesionalizem", ki ga že zdaj ni. Je le "fata morgana" ob proračunih, ki so smešni za take cilje. In če je štiri, pet klubov boljših? Igrajo v Evropi, jasno. In to je za njih potrditev ali zanikanje kakovosti. Čim prej bomo sledili nogometni logiki, prej bo tudi nogomet bolj popularen. Dva prvaka dveh tretjih lig v drugo ligo zahod, enako na vzhodu in zgodba je zaključena! Če pa so medobčinske lige, kvalifikacije za doseganje istega izplena.

Je liga z Dobom, Šenčurjem, Krko, Belo Krajino, Interblockom, Zagorjem, Radomljami, Krškim in morda Izolo, Dekani, Brdi, Ivančno Gorico nezanimiva? Prvi gre v prvo ligo, zadnja dva v tretji ligi. In tekmovanje ima nek smisel in lokalni naboj, derbije sosedov in čakamo še Rudarja iz Trbovelj, Svobodo in še koga! V prvi ligi pa bo do konca napeto, kdo bo izpadel in ne tako kot zdaj, ko sta dva ali en klub obsojena od prvega kroga. In Mb in Ol se bosta udarila prav tako vsaj 3x ali 4x, da bo mir!

Trdim, da za tak nogomet imamo pogoje. Nekdo bo igral amatersko, drugi ne. Tako je življenje. Predvsem pa se bo igral nogomet, ki bo zanimiv. Za gledalce, ne nogometne uradnike!