Prva liga v nogometu je še vedno elitno tekmovanje. Po zanimanju, gledalcih, medijski spremljavi je svetlobna leta pred košarko ali rokometom. Vse ostalo pa je pač v naši Sloveniji "eksotika" kamor sodi tudi hokej z večnim ponavljanjem istih zgodb, da o "smučarskih praznikih" ne pišem. Prva nogometna liga gostuje tudi v Kranju, ki si je ne zasluži. Preprosto zato, ker je prepuščena naključjem in ker je nerazumljena kot priložnost za mesto, šport, promocijo in še kaj. Njeno športno vsebino potrjuje Triglav, ki je najbolj ogrožen takrat, ko - neha biti Triglav: skromen, pošten, trmast, zagrizen. Na igrišču in ob njem.

Kaj se bo zgodilo v kvalifikacijah ne more spremeniti temeljnih značilnosti: medtem, ko so veliki šefi gorenjske gospodarske scene pognali po Savi za svoje lakomne projekte nekaj 100 milijonov, so športu denar šteli na cente. Triglavu niti to ne. Se dobro spomnim Bineta Kordeža, kako nam je vzel še tistih nekaj jurjev miloščine. In je ostala ničla. Zdaj tudi njemu. In takih primerov je še nekaj, so si pa na moč podobni - vsi so povezani s tem, da ti veliki šefi niso začutili niti pripadnosti okolju, če že nogometa ne ljubijo preveč.

Prva liga je torej v Kranju samo in zgolj zaradi dveh stvari: lastne dobre nogometne šole (njena ogroženost nam prvo ligo vzame na dolgi rok), lastne politike "kolikor imaš-toliko porabiš". Kje je Korotan s Prevalj, kje je Primorje iz Ajdovščine, kje je Ljubljana iz Ljubljane, kje je Drava s Ptuja??? Vis in mnogi drugi so dajali več in podobno je z Muro, ki bo temeljni kamen slovenskega nogometa in prve lige. Lani je bila v našem "paketu", letos je - v Evropi ali pa v drugi ligi...Noro.

Zastor je padel, a igrice in igre trajajo. Nafta se je pospravila sama, sesula se je vase in njen obračun z realnostjo šele pride. Mura bo burila duhove, Gorica dojema, kaj je nogometna resnica in "Koprov model" je dobil lekcijo, ki je pravilna in prava: koncept ne more biti zasnovan na napačnih temeljih. QA tam z mladino delajo, ni panike. Triglav? Delo z mladino kot temelj lastnih igralcev potrebuje, koga, ki to razume. To ni "ping pong" z besedami, ljudmi, koncepti, idejami - to je tekma na dolgi rok, ki nima ne konca, ne začetka. Vsaka razpoka (in začutiti jih je že mogoče), pomeni resen vprašaj prihodnosti kluba, ki bi mu morali postaviti spomenik. In zat tudi tisti, ki v njem danes delajo, zaslužijo podporo. Ne glede na politikantsko, človeško ali nogometno podrepništvo ali držo brez hrbtenice. Prva nogometna liga je kapital, ki ga je treba čuvati in zato upam, da ga bomo (bodo) znali tudi vsi, ki odločajo. Navijači? Mi smo pač Small Faces...(nepomembneži)!