Eno samo mesto imamo, eno samo okolje kjer živimo. In različni smo si: enim je lunapark zabava za mlade družine, druge pa moti njegova umestitev na osrednji trg. Opozoril sem na to, jasno imenoval odgovorne in dolgujemo še dva odgovora in ju bomo objavili. Konec zgodbe?

Lahko, ja. Ali pa tudi ne: Kranj pač ni v lasti nekega direktorja nekega javnega zavoda, ali pač? Me je opozorila zvesta bralka na izvajalca zabavnega dela rajanja tega vikenda: je dobil "špil" decembra, zdaj pa - spet? Ker ga kdo pozna, ker on koga pozna, ker je tako popularen? Odgovora ni, je še kakšno vprašanje o bistvu. To pa je koncept, pristop. Na eni strani bi bili in smo evropska destinacija odličnosti in zelena prestoolnica ipd. itd. - vsakdan pa je nekje med nepokošenim travnikom sredi mesta, ki ga bomo spremenili z našim denarjem v park.

Na ringlšpilu pa se vrtimo vsi. Kranj preprosto ne premore kritične misli, polemike. Elite žal nimamo, če še enkrat odklonil elitistično požrtije Dolge mize in podobnih poskusov, da bi kot papagaji posnemali sodobne snobizme in še kaj. Kdor je kritičen, ga hitro vprašajo po partijski izkaznici: aja, ta je njihov - zato je proti ali za župana ipd. Kot povsod, žal.

Identiteta mesta je dolgotrajen proces. Če jo sploj hočeš imeti, moraš biti ustvarjalen in nekako zajeti zgodovino, sodobnost in prihodnost. Pomislite: imamo vsaj pet kulturnih ustanov, od tega dva zavoda za kulturo - pa postavimo ringlšpil sredi mesta v znaku "kruha in iger"!? Za ta dva zavoda in njuno delo pa porabimo letno preko milijona evrov. Za ringlšpil?

Nikdar ne bo dogodka, izvajalca, vsebine, ki bi ugajala vsem. To je utopija in iluzija. A oblast imamo zato, da skuša v konsenzu z nami vsemi najti nekaj, kar Kranj definira. Park slovenske himne to nikdar ne bo in avenija odsekanih glav ali Park La Ciotat tudi ne. To sta "dosežka" zadnje oblasti in njima ob bok dodam ringlšpil na Slovenskem trgu pa še kaj.

V teh dneh bom napisal zgodbo o tem, da oblast dela kar hoče. Ne prvič, ne zadnjič. Poučna je. In zadeva vse tisto, kar nam trobijo vsak dan: skrb za okolje, prepoznavnost ipd. Marsikdo bo /tako kot na ta za Trmo izjemno odziven konec tedna/ za tem iskal in našel, koga ne maram ipd. Me ne moti, izvolite. Se pa vprašam iz naslova o tem, kam gre ta naš Kranj? Na ringlšpilu smo že, torej se vse vrti naprej...ali nazaj?

Vsa leta trmarjenja pogrešam predvsem eno: kritičen odziv na intelektualni ravni kjer se soočimo s stališči.
Žal so v modi zmerljivke in kar je temu podobnega....Škoda.

Miran Šubic

ps

Poudarjam, da bomo vsako razpravo o katerikoli objavljeni temi in širše - objavili brez poseganja in sproti. Ker imamo radi Kranj.