Včasih smo stali pred Gimnazijo in mahali. Mimo se je vozil Tito, mahal nam je iz avta. Včasih je bil z njim še kak dragi gost iz drage nam (neuvrščene ali socialistične) države. Nam je bilo lepo? Še kar, če je odpadel pouk. Pošteno.

Na kulturni praznik pride k nam naš "precednik"! Veselica! S svojo vzvišeno držo in moralnim podukom se je že vsem zapisal v ... srca (enim pa gre na jetra, tako je s precedniki). Morda niti ne ve, da prihaja v mesto kjer žal kraljujejo za časa branja naše "mohoričice" afere, bolj ali manj prikrita korupcija in klientelizem. Morda za vse to niti nima časa, precednik je nekje nad nami, nad vsakdanjimi problemi. Sploh ve, da prihaja v mesto kulture, ki je tako kulturno, da odslovi neko ugledno kulturnico, ker nima pravega priimka, ni "dovolj naša"? Precednik z obiskom vedno nekaj pove in tudi tokrat je tako. Sporoča nam, da ga to ne moti, sprejel je pokroviteljstvo nad Prešernovim semnjem, ki bo - če ne bo vreme res nagajalo - pravi praznik. Zagotovo prireditev, ki je precednik ne sme zamuditi. Morda bo pristavil še kako sočno o ukinjenem (v resnici pa: združenem) ministrstvu za kulturo!

Precednika smo sicer lahko veseli. Ker k nam, v naš Kranj, redko kdo zaide. Morda kopica hrvaško - srbskih pevcev, da razveselijo "lokalni milje" kot se temu reče. Sicer pa se je Kranj še dobro odrezal, če se spomnimo župana Grosa. Ta se je z državo tako skregal, da Kranj občuti to še danes ali je vsaj občutil dolga leta. Ker Gros ni maral države in ustanov (upravno enoto je celo hotel deložirati), država v Kranj ni ravno blagohotno usmerjala denarja. In imamo, kar imamo. Grosa pod Jelenovim klancem in "mohoričico", ki jo beremo že leta. Tudi to je bil in je naš Kranj: provincialno zakotje, Blatni dol brez Kačurja, dolina Šentflorjanska brez slehernega vznemirjenja.

Precednik si zasluži spoštovanje in pohvalo. Da zmore teh četrt stotina kilometrov in se pripelje mahat v Kranj. Če mu bomo mi mahali, ne vem. Spodobilo bi se, da smo ga veseli, ker nas sicer redkokdo obišče. Spomnimo se, kako so nas črtali iz vsega protokola, ko je bilo Brdo center EU! Zdaj imamo odlično priložnost, da se to spremeni! Ali ni "naš Korl" zunanji minister (oziroma bo vsak hip)!? Mejduš, se bo pa ja spomnil tudi na nas in delček diplomatskega parketa prenesel tudi v Kranj. In koga bi si najbolj želeli na obisku poleg našega dragega precednika? Koga nam naj pripelje naš dragi someščan (zdaj občan Nakla)? Kdo bi se v Kranju lahko česa naučil?

Za enega sem gotov, da bi imel probleme. Barack Obama bi šel na mestnem svetu težko "skozi"! Je premalo naš in preveč drugačen....