Peter Kauzer tekmuje v športu, ki ga ne spremljam, niti ne poznam. Zagotovo pa je najmanj enako razširjen na tem svetu (ali pa bolj) od smučarskih skokov. Peter je bil lani svetovni prvak! Že drugič! In fantje so na svetovnem prvenstvu osvojili bron v skokih. Ne pozabimo: tekma je trajala eno serijo, veter (prav zaradi vseh teh zunanjih okoliščin me skoki kot tekmovanje ne privlačijo) je krojil razpored.

Danes so podelili Bloudkove nagrade. Peter Kauzer je dobil nagrado za odmeven mednarodni dosežek... oprostite: nagrado so prejeli skakalci!? Smo mi nori, smo nepoznavalci športa, smo ocenili, da je - oprostite - marginalni, obrobni šport peščice narodov (kar skoki so) več vreden od drugega (za nepoznavalce z enakimi značilnostmi opremljenega športa), po vsebini podobnega? Dobro, so pač skoki z alkoholno podlago tisočev v dolini kjer premagujemo naravo že x let nekaj več. Ampak: od kdaj je pa bron več kot zlato???? Aja, že vem: tam so štirje - štirje broni pa so več kot eno zlato. To je naša športna Slovenija, to so kriteriji in to nam prodajajo pod "Boludkove nagrade - vrhunec priznanj v športu"! Pa kaj, če je Kauzer nagrado že prejel - je pač dober, ne dober: najboljši. Ni dovolj...

Kako smučarji in podobni obvladujejo Olimpijski komite in razne fundacije in ostalo, so čivkali in bodo čivkali vrabci na strehah. In sem se spomnil kranjskih zgodb kjer podobnosti ni manjkalo. Vaterpolo (s šestimi do petimi klubi v državi) je imel ohohoho kategoriziranih športnikov in štipendij. Nogometaši, ki so postali (iz Kranja) državni reprezentantje, niso bili niti blizu. Ker niso državni prvaki ipd. Vse je torej odvisno od kriterijev in če nam niso v prid, jih spremenimo.

Olimpijski komite in Bloudkova priznanja in vse ostalo obvladuje ozka elita ljudi. Kocijančiči in Vogrinci in Aljančiči in ...so zvezde stalnice, ki lahko uredijo vse: zlato je manj vredno od brona in vi, športna raja, to lepo pojejte. Ker so tako rekle "legende", ker tako kaže ta in ta kriterij, ker smo se mi tako odločili. V Kranju nam v šport peljejo Športno zvezo. Kjer bomo znova skupaj neprimerljivi (NK Bitnje:NK Triglav - pa nimam nič proti klubu moje vasi), kjer se bomo zopet naposlušali biciklista in skakalca, ki sta (bila) mojstra za "cukanje" denarja in to jima je treba priznati. Kot bi se vračali nazaj v čas, ki ga ni več in v katerem živi podžupanja Nada in se nada, da je čas mogoče zavrteti nazaj. Čestitam, skakalci, zopet ste imeli odličen veter. Vzgonski!

Ne samo Kranj, vsa športna Slovenija potrebuje "resetiranje". Ker drugače bron več šteje kot zlato.