Od nekaj dni nazaj plačujem tri svetnike. Vsi so zaposleni v kranjskem komunalnem podjetju. Vsi so člani močnih strank. Vsi o podjetju kjer delajo, odločajo tudi kot svetniki. Torej: če bo zaškripalo v Komunali, bodo trije svetniki za to, da se to razreši! Kako? Tako, da bomo segli globje v žep. Tako je šlo mirno mimo nas, da nam sveti odvaža isti prevoznik za petino dražje. Nas je "stisnil"!? Nismo imeli izhoda? Ali pa je bilo ključno kaj drugega? Na primer, da je bivši poslanec Pavel Rupar (SDS) šel na kavo s podžupanom Bojanom Homanom (SDS) in po naključju obiskal tudi predsednika komisije, ki je odločala o izboru prevoznika smeti? In smet zagotovo ni dejstvo, da je bil isti Pavel Rupar nekoč zaposlen v istem podjetju, ki naše smeti za petino dražje vozi v predelavo drugem!

Beno in Evstahij in Jure so zagotovo sposobni ljudje. Mladi svetnik SDS Jure je premagal v boju za službo kar 65 tekmecev. Pohvalno! Zanj seveda. Za nas pa malo manj. Ker do zdaj pomočnika direktorja Komunala Kranj ni imela in je - preživela. Celo z dobičkom so poslovali. Zdaj pa je tam vse več pravih in nezamenljivih ljudi. Trije taki sedijo v mestnem svetu, v strankah. V tem mandatu te oblasti bo okoli deset milijonov evrov naložb na tem področju. In kdo bo s tem upravljal? Načrtovano je bilo, da kar bivše podjetje sedanjega direktorja Komunale. Po načelu: mi vam direktorja, vi nam posel. Brez razpisa, kar tako, na lepe oči in na dejstvo, da je famozni Mitja Herak rekel, da je to zakonito. In je to potrdil župan, požegnal pa mestni svet. Potem pa se je nekdo pritožil in od naveze ni ostalo nič. In se je izkazalo, da je to nezakonito. In ni Herak rekel niti: "Oprostite, sem se zmotil!" Kaj bi se motil, če pa ima v Komunali strokovnjake, ki dopoldne napišejo, kaj Komunala potrebuje in popoldne kot mestni svetniki to izglasujejo! Je to res higienično, moralno, zakonito? Kajti treba je slediti denarju: sled pa vodi v moj žep. Jaz namreč plačujem Komunalo in tri nove komunalce! Pa še za sejnine jim primaknem, ko popoldne vodijo mesto, dopoldne pa Komunalo.

Človek s povprečno debelo kožo bi popenil. Človek s pravnim znanjem bi reagiral. Človek z odnosom do politične higiene bi poskočil. Pa so vsi tiho. Z varuhom reda, predpisov, zakonov vred. To pa je Stane Boštjančič, mestni svetnik. Bivši tožilec, pravnik. Mož, ki mu je vladavina prava in pravna država okvir življenja. Verjamem, da je vse preučil, ko je dvignil roko za to, da bo bivše podjetje direktorja Komunale delalo za Kranj astronomsko drage posle. Verjamem, da je vse preučil, ko je dvignil roko za poravnavo, ki je zdaj povod za kazensko ovadbo. Verjamem, da je bilo vse v redu s pogodbo za drsališče in tako dalje in tako naprej. Stane je svetnik SD. Tako kot Beno. In tako kot Evstahij. In stane ljubi SDS. Kjer je Jure. In Branko. Grims Branko.

Je v mestnem svetu kdo, ki bo ob vsem tem, rekel: "Dost mamo!" Stave sprejema trma(st)...