Vedno mi je bila uganka, da ves svet nori okoli žoge. Nogometne (a tudi drugih oblik so te norije). Razvita Evropa še posebej - Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija, Italija - vsi. In v Sloveniji je drugače. Tu nam ljudje "a la Janez Kocijančič" (z imenom opredeljen miselni vzorec) desetletja trobijo, da to ni to. Da je "to" čisto nekaj drugega - noreti moramo ob kajaku in strelstvu in balinanju in... (vsa čast smučariji, ki pa je tako ali tako vsa šport za peščico držav v primerjavi z žogo). Velik del krivde nosimo vsi tisti, ki smo prepričani, da je nogomet prvi slovenski in svetovni šport. Ko je slovenski nogomet cvetel, so najbolj odgovorni spali na lovorikah. Zato smo nacionalni športni objekt dobili najkasneje in mu vpotoma skušali še odvzeti tisto, kar ima Wembley, Stade de France ...

Jaz bom kupil vstopnico danes in v nedeljo. Da bi videl tudi, kaj zmoremo Gorenjci, Kranjčani. Da bi izkazal pripadnost. Ko sem želel sezonsko vstopnico mojega kluba (s predplačilom), je bilo še prezgodaj. Članarine tudi nisem mogel poravnati. Ja, tudi to so ogledala naše kranjske, gorenjske danosti. In sam sem (so)kriv za to. Vendar pa to ne prepreči nikomur, da pride kupit vstopnico za Slovenijo ali Triglav ali...In tu se vsaj na Gorenjskem začne zgodba o naši mentaliteti, o naših značilnostih. Ko gledam in sem gledal, kdo vse zastonj prihaja na tekme, mi je bilo vedno slabo od vse te pomembnosti in ugleda in "ugleda". Naj pometem pred lastnim pragom: tudi sam sem dobival vstopnico za tekme Slovenije. In sem se tam našel z ekonomom zveze, ki je tudi sodnik in mi je vedno prijazno kimal z glavico. In sem se tam našel s tistimi, ki so prišli samo na naše tekme, sicer pa nogometa niso mogli videti, ko je šlo za denar, ki bi ga morali dobiti od države, fondacije ipd. In sem se tam srečal z zaslužnimi. Ne vem, zakaj so mi vstopnico pošiljali - morda zato, ker sem bil član IO NZS nekoč, ker sem v nogometu bil aktiven 30 let. Če nisem vedel, zakaj sem zaslužen, zdaj vem, zakaj nisem več. In sporočam predsedniku (tudi on se je proslavil z delom v nogometu zadnjih ... let) in sekretarju (če si sposoben, ti pravi priimek ne škodi), da bom z veseljem sedel na tribuni kot prej in navijal. Enako velja za Triglav. Kajti osnovno in temeljno izražanje pripadnosti je v tem, da kupiš vstopnico. Tudi takrat, ko ne gre, ko ni vznesenosti ob zmagah in pečejo porazi.

Pripadnost se izraža na veliko načinov. S kupljeno vstopnico pridobiš pravico, da si kritičen ali pa ploskaš. Zato sem vesel, da jo bom kupil. Ker sem jo vedno in povsod z dobrim namenom. Za Slovenijo danes, za Triglav v nedeljo. Drobno dejanje, a potrebno. Se vidimo na triibuni!