Pok! Ne velik, ne majhen, ne (ne)nevaren. Počila je - (Her) mina! Kaj mrtvih? Ne. Ranjenih? Morda. Podobnost s samomorilskimi bombaši? Majhna. Ker je odhod Hermine Krt iz kranjske politike pač izguba, o tem ni dvoma. Nov obraz, ženska, simpatična na pogled, kultivirana v obnašanju, dokaj vešča z javnostjo. Ko se je predstavila prvič (stara je 49 let) pred dvema letoma, nisem bil ravno prepričan, da je to rešitev za Kranj. Predvsem zato, ker se je ponovila stara pesem: Krt naj bi ril po novem vrtu, a na njem so bile stare "cvetke". Kakšna kolateralna škoda je zanjo podpora a la Janez Bohorič, ni dojela do volitev. Ali pa še zdaj ne. Pa ne zaradi Janeza (in njemu podobnih), ampak zaradi nje jezgodba potem obstala ob trku s populistom brez zaposlitve, volilnega programa - Mohorjem Bogatajem. Nesrečne so bile zgodbe, ko se je Hermine Krt odrekla "partija", ko je pod svoje krilo sprejela politične konvertite a la Alenka Bratušek. Potem jo je odneslo še v TRS kjer pa so kmalu dojeli, kako kruta je politična javnost in kakšni smo Slovenci (da o Kranju ne pišem): ploskamo svežim idejam in dobrim namenom, volimo pa "svoje", nas nategnejo in nategujejo potem štiri leta, da bi se zgodba ponovila. Vsaka podobnost z branjem kranjske "mohoričice" je zgolj namerna.

Hermina Krt je zdaj odstopila. Bo raje bančnica kot razlagalka in prinašalka novih idej. Ne, posebnega potresa ne bo in to je škoda. Ker je vendarle bila nekaj drugega od sedanje garniture. Toda: znala je tudi sama pokazati, da jo v politiki zanima končna postaja - oblast. In je rada pekla zajca, ko je bil ta še v grmovju in razlagala, kako je treba v gospodarstvu in tako naprej. Ko pa so ji škodoželjo prilepili še njene podpornike oziroma "tretjo generacijo", ki vendarle počasi odhaja, je bilo morda to dovolj za jeziček na tehtnici. Roko na srce: porazi so se vrstili, potem pa jo je še malo zaneslo v filozofiranje in "poudarjanje vrednot" kar je lepo - ljudje pa hočejo praktične rešitve. Zato je ob vsem tem ostala zanimiva ženska, prijetna sogovornica, človek dobrih idej - ne pa oseba, ki bi dejansko zbudila Kranj in sploh prinesla občutek pripadnosti. Videti ob njej ljudi, ki so že pol stoletja krojili našo lepšo sedanjost, preteklost in prihodnost pač ni popotnica svežini.

Hermina Krt je bila koristna, ker je v politiko vendarle poleg sebe pritegnila še koga novega. Še kakšnega človeka iz te kranjske sivine, ki se mu sicer ob audiju, prijetni hiški in dopustu v tujini "sladko je.." za vse. Če bi bilo takih več, če bi mlajša srednja generacija hotela in sprejela ambicije Hermine Krt, bi bila danes še v politiki. Ne glede na županski stolček ali ne. Tako je odšla, ostala je sivina v kateri se sem ter tja plazijo plazilci-plenilci in drug drugemu iz gobcev trgajo plen....Škoda, ker (Her)mina ni eksplodirala tako kot bi morala...