Kurbe so poštene. Plačaš in dobiš kar želiš.

V politiki je podobno. Kurb kolikor hočeš. Le sistem deluje drugače. Ni nujno, da dobiš kar plačaš. In vloge se menjajo. Danes si kurba, ki ti plačujejo, jutri ti plačuješ drugim. Grobi izrazi? Mogoče. Preveč neposredno? Prav gotovo.

V kranjskem mestnem svetu imamo Desus. Ki dobiva naloge iz Ljubljane. Tam imamo Korla. Našega, kranjskega. Zdaj je doma v Naklem, a to ne spremeni zadeve. Priznam, da sem ga nekaj časa kar malo občudoval: kot maček je vedno priletel na noge. Malce se je zasmejal, vrgel ven kašno smešnico, da so se novinarji in javnost zabavali in tako mimogrede sestavljal oblast, vlado, šahiral z vsemi - tu in tam žrtvoval kmeta, da bi dobil trdnjavo, nato celo kraljico. In Karel Erjavec je pobral smetano volitev čeprav bi mu kak krepek izraz iz politike mnogi dodali brez pomisleka.

Potem se je zgodilo spričevalo. Zgodba jasna kot beli dan. Zadnji žebelj v krsto našega Korla. Moralna krsta ni nujno politična krsta. Ampak: kaj je človek pripravljen narediti za oblast in njeno slast? Korl je to pokazal in dokazal. Sramota? Morda pa se to da pojasniti z vlogo Desus v kranjski koaliciji. Kjer bojda težko zdržijo, a držijo. Kjer stiskajo zobe, a jih ne bolijo. Kjer žegnajo "mohoričico" in za oblast postajajo pač plačane ....no, brez žaljivk!

Nekajkrat sem zapisal, da je najbolj vpliven Kranjčan v državi Karel Erjavec. Zdaj to potrjujem. Njegova sposobnost politične hinavščine ne more biti ločena od človeških meril za osnovne vrednote. Zato je njegova drža in njegova beseda in njegova taktika vredna preziranja. Človeškega. Politično se mu lahko izide. Lahko še naprej hodi ven in noter iz vlad, koalicij in tako dalje. Človeško pa je prav tako ponaredil izpit iz morale kot njegov zaščiteni poslanec.

Princip je isti, vse ostalo so - nianse... je nekoč pel pevec v bivši Jugi. Če si pripravljen v Kranju požreti vse, kar ti ponuja koalicija na oblasti, zakaj tega ne bi storil na državni ravni? Desusov Korel in njegovi oprode nas morajo vendarle dokončno prepričati, da so pripravljeni na vse.

Kurbe so. Samo denarja ni. Tako pravijo. Ko se najde še denar, je kurbarije kolikor hočeš. Pa naj vi nosijo kravate in lepo govorijo, kurbarija ostane.