Hodil sem na Savine "maše" dolga leta. Od prodaje tovarne pnevmatik Američanom naprej se je govorilo in dokazovalo in računalo o zgodbi z uspehom. Kupili so pol Bleda, pol Prekmurja (v turističnem smislu) in gospod Bohorič je s paličico čaral po grafih, prikazoval rast delnic, gospod Perčič pa govoril kot financarji pač govorijo o trdni in zdravi firmi.

Danes imajo 150 000 000 (stopetdeset milijonov) izgube. Kriza? Težki časi? Padec prometa, prihodkov? Recesija? Vsekakor res. Le da je ključen odgovor nekje drugje: "prijateljski biznis" z gospodoma Valantom in Kordežem, da o nekdanjem bankirju Kavčiču ne pišemo. To je ozadje, ki je Savo pripeljalo na rob obstoja. In jo sili v prodajo "družinske srebrnine" oziroma vsega, kar dejansko je kaj vredno. In pri tem delničarji le vijejo roke ob spominih na vrednost delnic.

Nisem ekonomist, ne poznavalec gospodarstva, ne financ. Le Bled in hotele vidim, Moravce tudi. In vem, da Sava premoženje ima in da v turizmu pač zaslužek je. Če se ga znaš lotiti (pred kratkim so dobesedno pomedli po svojih turističnih podjetjih in hotelih). Savatech je uspešno podjetje, a ne bo več dolgo Savino - ker so prisiljeni prodajati, da bi preživeli.

Med tem so znane številke o tem, koliko so pospravili v žepe tisti, ki so zgodbo zavozili. Z Bohoričem na čelu. Stotisoči evrov samo zato, da so odšli v pokoj. Sava pa je le še skelet kjer so se prej dobičkonosne transakcije izkazale za polomijo. Samo pomoč Kordežu pri lastninjenju Merkurja je hud strošek, da o tem, kako je s prikritim lastništvom Save s s strani bivše uprave zopet samo ugibamo. In vse to predvsem zato, ker je v "gorenjskem trojčku" deloval sistem kjer so drug drugemu ščitili hrbet - ne glede na delničarje, ne glede na dejanski ekonomski interes.

Sava je zadnji kranjski velikan. Iskro so nam vzeli zdavnaj, jo razkosali in njeni ostanki so le še spomin na velikana iz časov socializma. Tekstilno industrijo je vzel čas, ki je prinesel kitajsko poceni delovno silo in konkurenco, ki je preprosto uničila proizvodnjo v Evropi, ne samo v Sloveniji. Gumarska zgodba je v ameriški lasti, zadnji leti je uspešna kot redko prej.

Čudežni gospodje so pobasali še zdanje evre in odšli. In zdaj bo čudež, če bo Sava preživela. Da bo bolj ali manj odplavala po Savi v naročje drugih lastnikov, ni dvoma....