Spoštovani predsednik, predsednik nadzornega odbora, člani UO, člani kluba!

Obveščen sem, da je naš klub dovolil souporabo enega od klubskih prostorov drugemu klubu iz druge športne panoge. Vodi ga družina, ki je tesno povezana z aktualno oblastjo in zahteva po prostoru je močno sporna. Celo tako problematična je, da je Zavod za šport Kranj ni želel spraviti v življenje, ker je posegala v ustaljene pravice klubov in društev. Naj bom bolj nazoren: močno so se temu posegu uprli naši sosedje atleti, nogometaši pa smo šli na kolena. Pišem "smo", ker sem član društva, kluba z več kot 90-letno tradicijo! In po statutu in drugih aktih so taki posegi "odtujevanja" klubske lastnine nedovoljeni brez sklica skupščine. Vem, kaj bo odgovor: prostori so last MO Kranj...

Pa ni ravno tako. NK Triglav je z občino sklenil poravnavo potem, ko je MO Kranj po zaslugi sedanjega in takratnega župana izgubila spor glede lastninjenja objektov. Župan je sprejel nezakonit akt, Triglav je zmagal v sporu in dobil odškodnino, ki pa je zajemala tudi poravnavo. Slednja pa jasno kaže, da je v Kokrškem logu in v Športnem centru domicilni klub, ki ima svoje pravice. In te izhajajo iz dejstev, da smo nekoč Kokrški log zgradili sami, NK Triglav pa je bil tudi lastnik igrišča v Kranju. Ko se je leta 1963 gradil Športni center (ki ga ta oblast pušča v domala enakem stanju po pol stoletja), je Triglav zamenjal to nepremičnino za stadion kjer je doma. Torej mi nismo AK Kranj z enim tekmovalcem in celotnim družinskim klanom podžupanje Kranja - mi smo klub z zgodovino in imamo do slehernega prostora pravico. In poravnava med MO Kranj in NK Triglav je to upoštevala in upošteva!

Triglav se je odpovedal nečemu, kar je njegovo. Moralo, morda celo pravno. Verjamem, da je tako odločilo vodstvo pod pritiski MO Kranj. Verjamem, da so in še potekajo "kravje kupčije" s klubom, njegovo zgodovino, pravicami, prostori. Verjamem, da je za to odgovorno vodstvo kluba, ki tako ravna. Ne očitam nikomur, da jih pri tem vodijo dobri nameni. A tudi slednji pregovorno vodijo v pekel! Zato sem začuden, da vodstvo po vsega nekaj mesecih podleže politikantski ali kaki drugi kuhinji kranjske oblasti in odstopi prostore kjer je na stenah in še kje velik del zgodovine kluba. Pa pri tem spoštujem trud AK Triglav, ki pa s svojimi dejanji posega v občutljiv odnos športa in politike. Za povrh pa je za vsem tem "prijateljica Triglava", podžupanja Nada Mihajlovič.

Verjamem, da zgodovine kdo ob odločanju niti ni poznal. Zato bi lahko vprašal. Tudi mene. Čeprav me isto vodstvo poniglavo ni povabilo niti na skupščino kluba kjer sem formalno odšel iz Triglava. Čeprav predsednik in njegovi "pomočniki" niso smatrali za pošteno, da mi ob tem stisnejo roko. Povedal sem javno, da sem bil zaradi tega prizadet - a legitimnosti vodstvu ne odrekam, čeprav bi šel z mnogimi težko na kavo po zadnjih dogodkih. A Triglav ni muha enodnevnica in prvič po dolgih desetletjih se je odpovedal svoji pravici. Če bi sam ravnal tako, bi danes ne bili več domicilni klub s pravicami ampak le "najemnik" na športnih površinah, ki so jih nogometaši sami s svojim delom Kranju omogočili.

Verjamem, da bodo odgovorni še enkrat nojevsko dali glave v pesek. Prav pa je, da vsi vemo in pomnimo kdo in kdaj je Triglavovo premoženje simbolno in dejansko okrnil. Ne gre za meter pisarne ali pomoč drugim športnikom, gre za spoznanje, da je to temno poglavje v klubski zgodovini. Zato naj tisti, ki so se pod to kravjo kupčijo podpisali, nosijo vso odgovornost!

Miran Šubic

Miran Šubic