V Kranju bo zopet pestro. Mladi pripravljajo svoj teden, ne bo manjkalo zabave in bolj ali manj izvirnih in dobrih dogodkov, prireditev, žurov. Maj je mesec mladosti, maj je namenjen mladim. In sve to stane 100 000 evrov. Lepa vsotica za lep namen, ki ga podpisuje 3200 kranjskih študentov. Ti imajo tudi svoj klub, ki ima letni proračun okoli 200 000 evrov. Nič zaposlenih, nekaj pogodbenih sodelavcev in - pravi proračun s stabilno osnovo v študentskem delu mladih!?

Kako se študentu vrača to, da je pri delodajalcu mizerno plačan (od 3 - 5 evrov na uro...) in še tega dela je vse manj? Se mi vrača z dejavnostmi kluba študentov in njihovim proračunom? Se jim varača s projekti, ki izboljšujejo življenje mladih v Kranju? Se jim vrača s tem, da "pokasirajo" honorarje dokaj znani izvajalci, ki pritegnejo prodajalce piva ipd. in mladino, ki mora vse to dodatno plačati?

Vprašanja so v mesecu mladosti na mestu. En študentski klub ima proračun, ki je res spoštvljivo visok. In vse deluje po sistemu kjer ni problemov: študentje delajo, delodajalci imajo poceni delovno silo, zveza študentskih klubov pa deli kolač, ki je mnogim všeč. Ker ga malo zobajo tudi s tedni mladih in drugimi prireditvami.

Kruha in iger torej? Ali res? Tudi za mlade kake filozifije ni: država in družba jim pač dajeta kar jim dajeta. In tega ni veliko. Zato je teden mladih pravzaprav dobra, odlična zadeva. Ker se vsaj nekaj dogaja in je mogoče na predavanje, predstavo, koncert in tako naprej. Kranjska mladina pa tako kot vsaka hoče še kaj: spodobno izobraževanje, zaposlitev in stanovanje še v tem življenju.... Preveč? Vsekakor za ta čas, ko naj bi bili mladi zadovoljni, da jim ne vzamejo še česa. Kot naj bi bili s tem zadovoljni tudi odrasli. Ne, da kaj imajo - da jim česa ne vzamejo. In to zaradi tega, ker so nekje nekaj zapravili in živeli predobro? Halooooo?

Mladina ima svoj teden. Ali ima tudi svoje življenje? Tukaj. Zdaj. V Kranju.