Janez Rajgelj je Kranjčan, ki je nekoč najboljšega kranjskega košarkarja odpeljal v Ljubljano. Ostalo je - zgodovina. Marko Milič je uspel in Janez Rajgelj je postal neločljivo povezan z Olimpijo. Ker je zanimiv, za izzive dovzeten človek, je delal tudi v KK Slovan in zdaj je dobil nogo v Olimpiji. Ker revolucija žre lastne otroke, ker je postal odveč, ker je moteč, ker je .... kdo bi vedel!

Gorenjca in Kranjčana v Ljubljani mnogi niso nikdar sprejeli. Ko je bredel do kolen in čez po košarkarski gnojnici, je bil dober. Ima pa tudi svoj "jaz" in to močvirniki niso radi sprejeli. Posebej zato, ker je z vsem tem povezana tudi malha (zdaj bojda prazna) kluba, ki je zanj navijal predsednik države. In kluba, ki je - kaj bi skrivali - v zlatih časih svoje igralce in slovitega trenerja plačeval preko davčne oaze na Cipru. Plačeval pa jih je bajno. Zdaj je postalo vse skupaj bolj bedno s povprečnimi tujci in prazno dvorano....

Kranjčana so poslali nazaj. Nazaj? Pa saj Rajgelj in Rajglji ni nikdar želel delati v Kranju, na primer v Triglavu. Zaradi Triglava ali Rajglja? Ni pomembno. Je pa značilno! Dokazovati se drugod, biti čim dlje od Kranja je namreč lastno mnogim. Na primer Miranu Pavlinu, legendarnemu kapetanu Srečkovih junakov. Kje se je dokazoval on? V Olimpiji (in dobil nogo). In v Kopru (in dobil nogo). In v Mariboru...Vse to nas prepričuje, da smo zanič: naši najboljši sinovi nam bežijo, ostanejo pa nam pač povprečneži ali pa tisti, ki imajo veliko ljubezni in malo manj znanja. Vse to so dogodki, ki bi kako mestno oblast ali pa vsaj koga razmišljajočega spodbudili, da bi te ljudi povabil in jih vprašal: kaj se mora zgoditi, da pridete delat v Kranj? Smo mi manj kot Koper ali Velenje ali...., ki se ponašajo s prvaki v kolektivnih športih? Smo Kranjčani in Gorenjci nasploh res pripravljeni uničiti rokomet v Škofji Loki, hokej na Jesenicah, košarko, vaterpolo, nogomet v Kranju?

Zanimivo je, da na drugem področju dobivamo nove klofute. Ko odhajajo "old boysi" v gospodarstvu, prihajajo mladi in mlajši. Ne iz Kranja, od drugod, največ z močvirniškega konca. Bohorič in Kordež pa sta postala sinonima za uničenje Save in Merkurja. To sta samo najbolj očitna primera, kako tudi sami poskrbimo za to, da dokazujemo, da ne - znamo. Ista dva sta "skurila" desetine in stotine milijonov - ne morda v športu ali kulturi, ampak z mešetarjenjem in pohlepom. Žal.

Ni prvič, da ugotavljam stanje duha v Kranju. Klavrno je. Z vsemi nami vred.Rajglji so drugje odveč, doma jih nimamo....